Euro pao, burze oslabile nakon grčkih izbora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 08:05
Foto: Thinkstock

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak pale.

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak pale, dok je tečaj eura prvi puta nakon 11 godina zaronio ispod 1,11 dolara, jer je ulagače zabrinula pobjeda Syrize na grčkim parlamentarnim izborima, što bi moglo dovesti do sukoba između Atene i međunarodnih kreditora.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju pobijedila je radikalna ljevičarska stranka Syrize, a njezin predsjednik Aleksis Cipras poručio je da je "grčki narod ispisao povijest" i da "napušta štednju".

"Ovo je važan znak za promjene u Europi. Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je Cipras. Trojka – Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond – odobrila je 2010. Grčkoj paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Osim što se protivi mjerama štednje, Cipras je kazao da želi dodatni otpis grčkih dugova. To bi, pak, moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Ipak, većina analitičara smatra da Cipras ne želi izlazak Grčke iz tog bloka, ali i da nove tenzije između Atene i Bruxellesa ne bi trebale dovesti do većih poremećaja na tržištu, osim početnog šoka.

U odnosu na dužničku krizu 2011. godine, europske banke sada su znatno manje izložene u Grčkoj, dok su europski dužnosnici postavili okvir za osiguranje prezaduženih članica eurozone.

"Političari uoči izbora obično govore narodu ono što želi čuti. Vjerojatnost da će Grčka napustiti eurozonu vrlo je mala", kaže Sebastien Galy, analitičar u banci Societe Generale.

Unatoč tome, euro se jutros na valutnim tržištima našao pod pritiskom. Njegov tečaj skliznuo je u jednom trenutku na 1,1098 dolara, novu najnižu razinu od rujna 2003. godine, no kasnije je porastao na 1,1175 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je sa 132 jena, koliko je iznosila u petak, na 130,16 jena, najnižu razinu u 11 godina.

Tečaj dolara prema 'japancu' stabilno se, pak, kreće oko 117,70 jena, no američka je valuta ojačala prema većini ostalih.

Zbog toga se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće blizu 95,33 boda, najviše razine u 11 godina.

Zbog jačanja dolara, cijene su nafte, pak, pod pritiskom. Jutros je cijena 'crnog zlata' na londonskom tržištu skliznula oko 45 centi, na 48,35 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu pala 60-ak centi, na 45,05 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close