Erste VP postali ‘market maker’ za Atlantic

Autor: Tin Bašić , 25. siječanj 2010. u 22:00

Nakon mnogih najava i želja konačno novost na domaćem tržištu kapitala

Erste vrijednosni papiri i Atlantic grupa u ponedjeljak su na Zagrebačkoj burzi potpisali prvi ugovor o “market makingu” na domaćem tržištu kapitala.

“Nadam se kako će se još kompanija odazvati ‘market makingu’”, poručio je predsjednik Uprave ZSE Roberto Motušić. Iako je ova usluga omogućena još od srpnja prošle godine, nijedna domaća banka niti brokeraj dosad nisu počeli nuditi “market making” za dionice neke od kompanija izlistanih na burzi. Član Uprave Erste VP Hrvoje Krstulović zadovoljan je ugovorom. “Ovo je ono o čemu pričamo proteklih godinu dana – uvođenje novih usluga na tržištu”, rekao je on. Na pitanje hoće li “market making” povećati likvidnost dionica Atlantic grupe, Krstulović odgovara s “da i ne” jer nema garancije da će ulagači prepoznati atraktivnost “market makinga”. Iako nema garancija rasta prometa, potpredsjednik Uprave Atlantica Zoran Stanković uvjeren je kako će njihova dionica postati atraktivnija. “Ovo je prvi korak prema ‘Prime marketu’”, kaže Stanković, aludirajući na najvišu domaću kotaciju u kojoj se ne nalazi još nijedna dionica. “Market making” može dovesti do rasta likvidnosti jer tvrtka koja obavlja tu uslugu za dionicu redovno objavljuje cijenu po kojoj je spremna kupiti, odnosno prodati dionice.

Burza

Ulagači čekaju
Unatoč ugovoru između Erste VP i Atlantic grupe cijena dionice u ponedjeljak je zabilježila pad. Do kraja trgovinskog dana dionica Atlantica pala je 0.3 posto na 713,85 kuna. Dionicom se u 2009. godini trgovalo 69,8 posto manje nego godinu prije. Ukupan promet u 2008. iznosio je 295,9 milijuna kuna uz pad cijene od 47,4 posto. No 2009. cijena dionice raste 47,7 posto, ali promet pada na 89,2 milijuna kuna. Iako je ugovor potpisan u ponedjeljak, pretpostavlja se kako će se s “market makingom” početi tek idućeg mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close