Erste snizio preporuke za dionicu Ericsson NT

Autor: Tin Bašić , 05. studeni 2012. u 22:01
Preporuka ulagačima je 'držati' dionice Ericsson Nikole Tesle

U ovome trenutku analitičar Daniel Lion ne vidi fundamentalne razloge za rast dionice, nova ciljana cijena je 1306 kuna, a preporuka je ‘držati’.

Analitičari Erste grupe snizili su očekivanja i preporuku za dionicu Ericssona Nikole Tesle. Do sada je preporuka bila "akumulirati", a ciljana cijena 1313 kuna po dionici.

"Nakon rezultata za treće tromjesečje i posljednjeg rasta cijene dionice u ovome trenutku ne vidimo daljnje fundamentalne razloge za rast cijene. Smanjene procjene za 2012. godinu dovele su do smanjenja ciljane cijene dionice na 1306 kuna, čime je preporuka pala na držati", napisao je Daniel Lion, analitičar Erstea. Prema posljednjim podacima sa Zagrebačke burze, nova ciljana cijena je dva posto viša od sadašnje. Ipak, dividenda ostaje okidač za ulagače, smatra Lion. "Kao što je i uobičajeno za Ericsson NT, uzimajući u obziru poslovanje koje generira gotovinu, očekujemo povoljnu dividendu za 2012., i to u rasponu od 170 do 200 kuna po dionici. U ovome trenutku više smo priklonjeni onoj višoj procjeni", kaže Lion. Dodaje kako bi najbolji trenutak za kapitaliziranje dividende mogla biti prodaja dionice netom prije početka trgovanja bez dividende (ex dividend date) s obzirom na to da u tjednima nakon toga cijena dionice ima tendenciju pasti više od vrijednosti dividende", objašnjava Lion. No optimizam oko visine dividende potencijalno je kratkoročan.

Naime, Lion kaže kako očekuje da će se nagrada dioničarima u idućim godinama smanjivati prema 100 kuna po dionici. Posljedica je to, kaže, zbog općenito nižeg obujma poslovanja. Ipak, to će poslovanje biti stabilno. "Nakon visokovrijednog ugovora s Rostelekomom očekujemo da će se prihodi stabilizirati na normalne razine s ograničenim predviđanjem oko potencijalnog rasta s obzirom na, za sada, nisku sklonost za investiranje u regiji", kaže Lion. U posljednjem tromjesečju ove godine analitičar Erstea očekuje nastavak poboljšanja profitne marže. Inače, Ericsson NT objavio je kako je u prvih devet mjeseci ostvario dobit od 93 milijuna kuna, što je čak 269 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Analiza je uz ogradu za mogućnost nastavka posla (follow up-a) sa Rostelecomom u budućem periodu!

Ovaj, kaj nije završilo na 106.

[emo_smijesak]



nisu li ti isti analitičari, pred koji mjesec,objavili građanstvu, da ADLP ide na 150 kn per hartija, kad ono s 120 palo na 107.[emo_plazi]

[/quote]

Oni ne govore koliko “nesto ide” nego kolika je njihova procjena stvarne vrijednosti.

Da failaju, ali ne izdaju analize da bi nesto “islo negdje” niti govore o tome gdje bi vansjka cijena ( MCAP) trebala biti.


nisu li ti isti analitičari, pred koji mjesec,objavili građanstvu, da ADLP ide na 150 kn per hartija, kad ono s 120 palo na 107.[emo_plazi]

New Report

Close