Erste: Prikupljajte dionice Adrisa, imaju jako puno gotovine na računu

Autor: Tin Bašić , 24. siječanj 2013. u 15:08
Čelnik Adrisa Ante Vlahović/A. Bronić/PIXSELL

Kompanija u ovome trenutku drži znatno više od tri milijarde kuna, a to otvara mnoge prilike za rast kroz akvizicije, stoji u prvoj Ersteovoj analizi Adrisa.

Dionice Adris grupe, redovne i povlaštene, u idućih godinu dana mogle bi porasti više od deset posto, smatra Anto Augustinović, analitičar Erste banke koji je u prvoj analizi ove domaće kompanije ulagačima preporučio "prikupljanje" tih dionica. U idućih bi 12 mjeseci povlaštena dionica Adrisa, prema ovoj analizi, trebala doseći 324 kune, što je 14,6 posto više od sadašnje cijene. Redovna bi dionica u isto vrijeme trebala dotaknuti 359 kuna, što bi značilo rast od 16,8 posto. "Kompanija je snažan generator gotovine, u ovome trenutku drži znatno više od tri milijarde kuna, a ta pozicija stalno raste. Adrisom se trenutno trguje po multipli cijene u odnosu na gotovinu od samo 1,4", piše Augustinović. Tri su razloga zašto je analitičar Erstea tako optimističan prema Adrisu. Prvi je već spomenuta odlična pozicija u gotovini i to što je, slijedom toga, riječ o kompaniji gotovo bez duga. Ta snažna financijska pozicija otvara mnoge prilike za rast kroz akvizicije, što je drugi razlog pozitivnog stava analitičara.

Veliki planovi
Adris cilja, kaže Augustinović, na osiguravateljski i energetski sektor, za koje se očekuje da će u bliskoj budućnosti biti najveći okidači za rast dionica. "Iako zasad nema puno detalja, Adris vrlo vjerojatno razmatra ulaganje u Croatia osiguranje. Tvrtka je također objavila da razmišlja o ulaganju u slovensku Zavarovalnicu Triglav, a interes je pokazala i za hidroelektranu Kosinj", podjeća Augustinović. Iako su sva tri ulaganja još u sferi "razmišljanja", Augustinović kaže da nije mogao isključiti mogućnost Adrisova ulaska u te sektore kao ni, primjerice, povećanje udjela u turističkom dijelu. "Smatramo da je isplata viška gotovine dioničarima najmanje vjerojatna opcija, a povećanje dividende, ukoliko je uopće i bude, vjerojatno će biti ograničeno s obzirom na to da Uprava provodi racionalnu dividendnu politiku. Stoga bi dividenda mogla iznositi sedam kuna po dionici", ističe Augustinović.

Stabilna dobit
Treći razlog optimizma je diverzifikacija poslovnog portfelja koji pruža stabilnost buduće dobiti. "Od proizvođača cigareta na prijelazu stoljeća Adris je dodavanjem turizma, prodaje i proizvodnje ribe, evoluirao u holding kompaniju koja se sastoji od nekoliko različitih i dobro uspostavljenih poslovnih subjekata, koji su tijekom vremena mijenjali strukturu cijele grupe", smatra Augustinović. Ističe kako duhanski segment poslovanja i dalje je najveći pokretač prodaje i profitabilnosti. No njegov doprinos rezultatu grupe relatvno slabi, dok ostali segmenti rastu. "Unatoč sve većim pritiscima na poslovanje duhanom i konstantnom padu profitabilnosti, očekujemo da će kompanija nakon 2014. godine zarađivati više i to na krilima turizma i ribarstva", zaključuje Augustinović.

Spekulacije

Dionica skočila 30 posto

Posljednjih mjeseci dionica Adrisa imala je odličan rast, smatra analitičar Erstea. Od rujna je porasla više od 30%. Sredinom tog mjeseca povlaštena je dionica iznosila 212 kuna, a ovih se dana kreće oko 282 kune. "Vjerujemo da su glavni uzrok tom rastu brojne vijesti, spekulacije i očekivanja o mogućim akvizicijama, kao i o potencijalno dobrim rezultatima u turističkom sektoru u 2012. godini", stoji u analizi Erstea. I dalje vjeruju da fer vrijednost Adrisa premašuje trenutne tržišne razine i da još ima prostora za rast dionice i zato su ulagačima preporučili akumulaciju dionica.

Komentari (11)
Pogledajte sve

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/237776/Do-ulaska-u-EU-poskupljuju-cigarete.html#.UQIIAzecsRQ

Taj ERSTE je savjetovao prodaju ATPL na 200kn i pogriješio, dakle samo KONTRA njih i nema zime.

i sve će podijeliti dioničarima naivcima.


Brzo će se te tri milijarde istopiti kada krenu veće trošarine na cigarete i smanjenje marži i dobiti. Dolaze teža vremena za ovu branšu.

ne znamo zašto država kroz poreze nije i jače udarila po ovoj branši s obzirom da neizravno rade štetu a gomilaju enormnu dobit koju kasnije ne žele diverzificirati.[emo_naivan]

New Report

Close