Erste povećao ciljane cijene Adrisovih dionica za 30 posto

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2015. u 17:00
Ante Vlahović (Adris grupa); Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Dugoočekivana odluka rovinjskog Adrisa za nova ulaganja i akvizicije potaknula je analitičare Erste banke da daju preporuku “kupiti” za te dionice.

Dugoočekivana odluka rovinjskog Adrisa da konačno upotrijebi goleme količine gotovine koje je godinama skupljao za nova ulaganja i akvizicije potaknula je analitičare Erste banke da daju preporuku “kupiti” za te dionice. K tome, povišena je i ciljana cijena na 500 kuna za redovne dionice te 450 kuna za povlaštene. Prema burzovnoj cijeni od utorka, Erste smatra da Adrisova vrijednosnica ima potencijal rasta od 32,5 posto (povlaštena) odnosno 30 posto (redovna dionica).

Osim jakih fundamenata tvrtke, pozitivan stav analitičara prema dionicama Adris Grupe temelji se i na pokrenutim promjenama u smislu restrukturiranja portfelja. Financijska snaga Adrisa dugo se ogledala u značajnoj neto gotovinskoj poziciji koju je tvrtka godinama akumulirala na računu, ali ju nije koristila niti za akvizicije niti za isplatu dioničarima. U tom smislu, Erste analitičari smatraju konačno aktiviranje viška gotovine za rast kroz akvizicije velikim iskorakom. Uz kupnju dubrovačkog hotela Grand Imperial, posebno se ističe akvizicija Croatia osiguranja, koja je uvelike promijenila strukturu grupe te donijela daljnju diversifikaciju portfelja. “S jedne strane, ta akvizicija je učinila segment osiguranja najvećim pojedinačnim generatorom prihoda te ujedno smanjila utjecaj duhanskog segmenta, koji zadnjih godina posluje u otežanim uvjetima”, navodi se u izvješću.

Osim toga, Erste analitičari smatraju da kupnja Croatia osiguranja i naknadna dokapitalizacija otvaraju nove mogućnosti za rast prihoda u dugom roku, i organski i anorganski. Također, započeti proces restrukturiranja Croatia osiguranja, u kojem Adris ima iskustva, može povećati efikasnost tvrtke, osloboditi interne strukturne rezerve i učiniti je profitabilnijom. Na kraju, eventualna prodaja duhanskog biznisa, uz zadovljavajuću cijenu, mogla bi se pokazati kao dobar potez.Slično mišljenje kao u izvješću ima i Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. “Slažem se da je Adris na dobrom putu. Napravili su relativno uspješnu tranziciju u turizmu, segment turizma i prerade ribe se uspješno razvija, a gledano dekadno, uspješno su napravili i tranziciju s duhanskog biznisa”, kaže Brborović. U vezi ciljane cijene smatra kako Ersteovi analitičari “nisu bitno 
promašili”.     

Komentirajte prvi

New Report

Close