Erste Plavi kupio dionice HT-a za gotovo 47 mil. kuna

Autor: Tin Bašić , 24. studeni 2009. u 22:00

Dionicom HT-a u utorak je ostvaren najviši promet još od vremena IPO-a u listopadu 2007. Godine

U samo jednoj sekundi u utorak je na Zagrebačkoj burzi provedeno više od 200 transakcija u kojima je protrgovana dionica HT-a, i to po cijeni od 267,99 do 275 kuna. Nekoliko sekundi nakon toga kroz burzu je prošla još jedna transakcija od čak 140.000 dionica Hrvatskih telekomunikacija. U samo desetak sekundi tako je protrgovano više od 160.000 dionica HT-a u ukupnoj vrijednosti od 44,1 milijuna kuna. U početku nitko od institucionalnih investitora, pa ni obvezni mirovinski fondovi koji među rijetkima mogu prodati ili kupiti ovakvu količinu dionica odjednom, nije htio komentirati te transakcije. No na kraju smo ipak uspjeli doznati tko je bio glavni igrač u ovoj priči. Naime, kako su naknadno i objavili na svojim internetskim stranicama, Erste plavi mirovinski fond kupio je gotovo 170.000 dionica HT-a u utorak.

Erste Plavi i umirovljenici
“Objavljujemo da smo 24. studenoga 2009. kupili uz posredovanje povezane osobe (…) 169.952 vrijednosna papira HT-R-A, po prosječnoj cijeni od 274,676.377 kuna za Erste Plavi obvezni mirovinski fond”, stoji u obavijesti. Tako će Erste Plavi OMF, kako pokazuju podaci Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), uskoro u svom portfelju imati ukupno 865.768 dionica HT-a, no i dalje će ostati osmi najveći dioničar. Pitanje prodavatelja također se riješilo tijekom dana. To je ovoga puta bio Umirovljenički fond kojim upravlja HPB Invest. Kako su nam poručili iz tog društva, “odlukom Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda HPB Invest je za UMFOND prodao dionice HT-a, koje je Republika Hrvatska prebacila u svrhu isplate umirovljeničkog duga”. Iako nisu specificirali koliko dionica su prodali, kao ni po kojoj cijeni, može se pretpostaviti kako je najmanje transakcija od 140.000 dionica “njihovo”, a možda i neke druge.

Rekordan promet
U jednom trenutku cijena dionice HT-a skočila je tri posto, dotaknuvši razinu od 275 kuna. Vrijednosnica HT-a je tu razinu posljednji put dotaknula početkom rujna prošle godine. No do kraja trgovanja strasti su se smirile. Tako je zadnja vrijednost te dionice bila 268,3 kune, što predstavlja dnevni rast od 0,5 posto. Bez obzira na najvišu cijenu u godini dana promet je bio najviši još od vremena inicijalne javne ponude. Naime, ukupni promet iznosio je 51,2 milijuna kuna, što je najviši promet u posljednje dvije godine, odnosno od listopada 2007. kada je HT i uvršten na Zagrebačku burzu.

Burza

Indeksi u padu
Zahvaljujući Hrvatskim telekomunikacijama ukupan promet na Zagrebačkoj burzi u utorak je iznosio, već neko vrijeme nedostižnih, 82,8 milijuna kuna. Indeks CROBEX je završio na 2052,26 bodova, što je dnevni pad od jedan posto. I “blue chip” indeks CROBEX10 je zabilježio pad od 0,8 posto, na 1078,9 bodova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još u rujnu se HT konstantno vrtio oko znatno povoljnijih 225 kn. Zašto nisu kupili tada?

New Report

Close