Erste banka: Preporuka za dionicu Petrokemije ‘držati’

Autor: Ana Blašković , 14. listopad 2012. u 22:00
Slabost Petrokemije je udio od čak 80 posto kratkoročnog duga u ukupnome/PXL

Ključni nepovoljni utjecaj ima visoka cijena plina zbog koje je Petrokemija među najnekonkurentnijim proizvođačima, kaže Erste.

Kutinska Petrokemija ima potencijala za rast cijene dionice od oko 6 posto na razinu od 241 kune i preporuka ulagačima je "držati". Moguća privatizacija mogla bi donijeti pozitivan preokret pokazatelja ako novi vlasnik omogući sinergijske efekte, no dok se ne vide konkretni rezultati na tom polju ostajemo pri sadašnjoj ocjeni, zaključak je prve analize Erste & Steiermärkische banke o toj dionici. Unatoč relativno velikim prihodima kompanije, visokim cijenama gnojiva i tržišnom udjelu, na troškove nepovoljno utječu visoke cijene plina zbog čega je Petrokemija među najmanje efikasnim kompanijama u branši.

Borba za dobit

"Sumnjamo da trenutno visoke cijene gnojiva mogu nadoknaditi nepovoljne cijene plina pri čemu bi očekivano smanjenje cijene plina (zbog liberalizacije tržišta plina) moglo doći prekasno da pozitivno utječu na zarade na snažnom tržištu umjetnih gnojiva", napisao je autor analize Davor Špoljar.Petrokemiji će u budućnosti biti potrebne znatne kapitalne investicije što stvara pritisak na procjenu vrijednosti dionice. Osim njih, zbog visoke vrijednosti zaliha i nepovoljne strukture kratkoročnog duga "kompanija je izrazito ranjiva na fluktuacije cijena umjetnih gnojiva". Za razliku od drugih proizvođača umjetnih gnojiva koji prolaze zlatni period niskih cijena plina kao nužne sirovine za proizvodnju, Petrokemija se bori za pozitivno poslovanje.

Bez 'hedginga'

Ključni negativni efekt na poslovanje je nepovoljna formula cijene plina koja je u potpunosti vezana za cijenu nafte zbog čega, gruba je procjena, Petrokemija plaća i do četiri puta skuplji plin od konkurencije. Zbog toga je kompanija među najmanje efikasnim proizvođačima umjetnih gnojiva.Među znatnim slabostima Petrokemije je i poslovna praksa "nehedgiranja" odnosno zaštite od nepovoljnih cjenovnih kretanja, prema američkom dolaru, po pitanju troškova kao i prihoda. Nedavno jačanje dolara u kombinaciji s visokim cijenama nafte snažno su pritisnuli profitabilnost domaćeg proizvođača. Premda će liberalizacija plinsko tržište otvoriti novim dobavljačima te sirovine i smanjiti cijene, u Ersteu sumnjaju da će se to dogoditi preko noći. Ugovor o isporuci plina s Inom Petrokemiji (koji omogućuje minornu fleksibilnost) istječe krajem iduće godine pa se promjene ne očekuju prije 2014. Stoga će kretanje odnosa cijena nafte i plina, kao i nafte i gnojiva, značajno utjecati na kratkoročnu profitabilnost. Slabost kompanije je i nepovoljna struktura duga koji je od 2007. povećan tri puta.

Rast zaliha

Oko 80 posto ukupnog duga je kratkoročan, no rezultirao je rastom zaliha umjesto ulaganjima u veću efikasnosti pa je prva polovica iduće godine prilika za raščićavanje zaliha. Erste banka procjenjuje da će neto prihod Petrokemije ove godine biti 2,8 milijardi kuna što će rezultirati gubitkom od 117,4 milijuna kuna. Sljedeće godine prihod će biti za 100 milijuna kuna veći uz neto dobit od 47,9 milijuna kuna. Već 2014. neto prihod će pasti na 2,5 milijarde kuna pa će konačni rezultat poslovanja biti gubitak od šest milijuna kuna. U petak je dionica Petrokemije burzovnu trgovinu zaključila na 222,6 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close