ERNT-u cijena prošloga tjedna pala 16,1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2014. u 10:42
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Unatoč oštrom padu cijene dionice Ericssona Nikole Tesle, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna ojačali, drugi tjedan zaredom, no daljnji smjer cijena dionica teško je procijeniti zbog loših makroekonomskih pokazatelja.

Unatoč oštrom padu cijene dionice Ericssona Nikole Tesle, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna ojačali, drugi tjedan zaredom, no daljnji smjer cijena dionica teško je procijeniti zbog loših makroekonomskih pokazatelja.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,49 posto, na 1.701 bod, a Crobex10 za 1,69 posto, na 976 bodova. Oba indeksa u plusu su drugi tjedan zaredom.

Redovni promet iznosio je oko 80 milijuna kuna, što je otprilike 23 milijuna više nego prethodnom tjednu. Uz to, ostvareno je i više od 30 milijuna kuna u blok transakcijama, i to najviše dionicama HT-a, 22,7 milijuna kuna, po cijeni od 158 kuna.

„Protekli tjedan Crobexi su ojačali, premda su se u petak našli pod pritiskom korekcije cijene dionice Ericssona Nikole Tesle uslijed nastupa ex dividend datea“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionici Ericssona Nikole Tesle, kojom se od petka trguje bez prava na dividendu od 320 kuna po dionici, cijena je prošloga tjedna pala 16,1 posto, na 1.310 kuna, uz promet od 11,2 milijuna kuna.

„Likvidnost je na domaćem tržištu i dalje pojačana, posebice na najlikvidnijim izdanjima, poput HT-a“, dodaje Mažurin.

Dionicom HT-a ostvaren je najveći promet, 19,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,63 posto, na 155,50 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Leda, s prometom od 4,7 milijuna kuna, i rastom cijene za 0,60 posto, na 8.360 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od 4,6 milijuna i skokom cijene za 3,41 posto, na 193,38 kuna.

Najveći porast cijene među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Petrokemije, za 10 posto, na 44 kune, uz 2,7 milijuna kuna prometa.

Znatno je ojačala i dionica Ine, za 8,3 posto, na 3.600 kuna, nakon vijesti da je Nadzorni odbor usvojio prijedlog izmjena korporativnog upravljanja kompanijom, koji je bio jedan od predmeta spora između hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a u pregovorima o načinu upravljanja Inom.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku u petak je objavio da je hrvatsko gospodarstvo palo u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,4 posto na godišnjoj razini, već 10. kvartal zaredom.

To je manji pad nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP potonuo 1,2 posto, ali nešto veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,3 posto na godišnjoj razini.

Tako je recesija ušla u šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

„Idućih dana moguć je nastavak solidnih prometa na domaćem tržištu, prvenstveno na najlikvidnijim izdanjima. Smjer kretanja Crobexa, međutim, teško je procijeniti. No, bez popravka makroekonomskih pokazatelja i krvne slike domaćeg gospodarstva neće biti niti značajnijeg oporavka poslovanja kompanija, kao niti tržišta kapitala“, ocjenjuje Mažurin.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule najviše razine u povijesti, jer ulagači očekuju da će središnje banke i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 1.923 boda.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 6.844 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,8 posto, na 9.943 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 4.519 bodova.

„Unatoč mješovitim makroekonomskim pokazateljima, na inozemnim burzama i dalje prevladava pozitivno raspoloženje, poduprto očekivanjima da će Fed i Europska središnja banka nastaviti voditi labave monetarne politike“, ističe Mažurin.

Idućeg tjedna smjernice investitorima dat će novi gospodarski pokazatelji, među kojima je ključan onaj o zaposlenosti u SAD-u u svibnju, koji će biti objavljen krajem tjedna.

„U eurozoni, pak, investitori s nestrpljenjem iščekuju priopćenje sa zasjedanja Europske središnje banke u četvrtak, koja već neko vrijeme signalizira da je spremna uvesti dodatne poticaje gospodarstvu“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close