Energetski sektor potaknuo rast Dow Jones i S&P 500 indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2015. u 08:28
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli jer je uspon cijena nafte potaknuo dionice u energetskom sektoru, a pozitivno su na tržište utjecali i solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli jer je uspon cijena nafte potaknuo dionice u energetskom sektoru, a pozitivno su na tržište utjecali i solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,33 posto, na 18.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 2.095 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,22 posto, na 4.977 bodova.

Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa, nakon pada dan prije, ponajviše se zahvaljuje rastu cijena u energetskom sektora za 1,7 posto, pri čemu je dionica Exxona poskupila 1,5, a Chevrona 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte jučer ojačala za 50 centi, na 58,43 dolara, dok je na američkom tržištu skočila za 1,4 dolara, na 53,30 dolara. To se zahvaljuje procjenama da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u u svibnju pasti po prvi puta nakon četiri godine, ali i slabljenju dolara.

Dolar je jučer u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta na vrijednosti izgubio 0,75 posto. Međutim, od početka godine na dobitku je otprilike 10 posto, pa se ulagači plaše da će visok tečaj dolara naštetiti prihodima i zaradama američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Zbog snažnog dolara, niske cijene nafte i hladne zime, analitičari su posljednjih mjeseci oštro smanjili procjene zarada američkih kompanija.

"Ta tri negativna čeona vjetra navela su analitičare na oštro smanjenje procjena zarada kompanija, očekujući najgori scenarij. Ovo bi mogla biti jedna od dosad najomraženijih sezona kvartalnih poslovnih izvješća", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Još početkom godine analitičari su očekivali rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok u najnovijoj anketi Reutersa procjenjuju da su zarade pale za 2,9 posto.

Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal još od trećeg tromjesečja 2009. godine. Međutim, analitičari obično procjene rezultata postave vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, a to otvara prostor za rast cijena dionica.

"Tako oštro smanjene procjene znače da će kompanijama biti lakše impresionirati ulagače", kaže Hogan.

Cijena dionice JPMorgan Chasea porasla je jučer 1,6 posto, nakon što je najveća američka banka po aktivi izvijestila o rastu dobiti u prvom tromjesečju za 12 posto, više nego što se očekivalo.

Dionica Intela poskupila je, pak, više od 2 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova u prvom kvartalu ostvario rezultate u skladu s očekivanjima, no najavio je oštro smanjenje kapitalnih investicija.

Dionica Nokije pojeftinila je, pak, 4 posto, nakon vijesti da ta finska telekomunikacijska kompanija pregovara o preuzimanju francuskog Alcatel-Lucenta. Cijena Alcatela skočila je, pak, više od 13 posto.

Unatoč rastu Dow Jones i S&P 500 indeksa, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 6,1 milijardu.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,90 posto, na 12.227 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.218 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,16 posto, na 7.075 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close