Energetski sektor ponovno najveći dobitnik na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2015. u 08:18
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, ponajviše u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, ponajviše u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 75 bodova ili 0,42 posto, na 18.112 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 2.106 bodova, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 5.011 bodova.

Rast indeksa ponajviše se, kao i dan prije, zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektora, za 2,3 posto, nakon što je cijena nafte na američkom tržištu skočila više od 5 posto.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je dobilo na vrijednosti jer se ulagači nadaju da poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju ipak neće biti tako slabi kao što se procjenjuje.

Zbog visokog tečaja dolara, što nagriza prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta, i niske cijene nafte, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu pale za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal još od trećeg tromjesečja 2009. godine. Međutim, analitičari obično procjene rezultata postave vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, a to otvara prostor za rast cijena dionica.

"Kompanije mogu preskočiti ljestvicu jer su očekivanja vrlo niska. Nadmašiti procjene trebalo bi biti lagano", kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki BMO Private bank.

To se upravo i događa. Cijena dionice Intela skočila je jučer više od 4 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova izvijestio da će njegovi prihodi u ovoj godini stagnirati, dok su se ulagači plašili daljnjeg pada prihoda i zarada.

Cijena dionice Delta Airlinesa porasla je, pak, 2,6 posto, jer je taj zrakoplovni prijevoznik ostvario veću nego što se očekivalo dobit, zahvaljujući smanjenju troškova zbog niskih cijena nafte.

Dionica Bank of America pojeftinila je, međutim, više od 1 posto, jer je druga po veličini američka banka ostvarila tek malo bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 36 kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 81 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. No, samo njih 47 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda. To pokazuje da kompanije uspijevaju održati dobit smanjenjem troškova, a ne povećanjem prihoda i širenjem poslovanja.

Pozitivno je na tržište utjecala i jučerašnja poruka čelnika Europske središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da će ustrajati na punoj provedbi programa kupnje obveznica kako bi se potaknuo rast gospodarstva eurozone.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.096 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,03 posto, na 12.231 bod, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.254 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close