ECB spremna na sve kako bi potaknula gospodarstvo, Bundesbanka kritizira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2014. u 09:20
Foto: Thinkstock

Europska središnja banka (ECB) spremna je uvesti dodatne nekonvencionalne mjere i pojačati napore.

Europska središnja banka (ECB) spremna je uvesti dodatne nekonvencionalne mjere i pojačati napore kako bi potaknula inflaciju i rast gospodarstva eurozone, no njemačka Bundesbanka upozorava na rizike od takve monetarne politike.

Kako je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju stagniralo, a prijeti mu i deflacija, u ponedjeljak je predsjednik ECB-a Mario Draghi u Europskom parlamentu poručio da je središnja banka spremna uvesti dodatne nekonvencionalne instrumente, ako to bude potrebno, kako bi se umanjili deflacijski rizici.

Poručio je kako je središnja banka puno učinila u posljednje tri godine kako bi olakšala vođenje gospodarske i fiskalne politike nacionalnim vladama.

"Međutim ni monetarne, ni fiskalne poticajne mjere ne mogu imati značajniji učinak bez strukturnih reformi“, naglasio je Draghi.

Nedavno je ECB dodatno olabavila monetarnu politiku smanjenjem ključnih kamata s 0,15 na rekordno niskih 0,05 posto i najavom programa kupnje vrijednosnica s pokrićem u imovini (ABS) i pokrivenih obveznica.

Kako je već prije drastično smanjila kamate i najavila kupnju državnih obveznica članica eurozone u cilju suzbijanja dužničke krize, mjere ECB-a dovele su do pada cijene financiranja članica eurozone na vrlo niske razine. To im je otvorilo prostor za uštede u proračunima.

"Međutim, ako pogledate goleme uštede koje je vlastima omogućila monetarna politika ECB-a, postavlja se pitanje gdje su te uštede završile“, pitao je jučer Draghi.

Istaknuo je da će kriza biti savladana onda kada se kompanijama vrati povjerenje, pa budu ponovno spremne na poduzimanje rizika, investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, što ponajviše, kaže, ovisi o provođenju strukturnih reformi i povećanju konkurentnosti.

I dok se manje-više svi slažu da treba provesti strukturne reforme, nisu svi zadovoljni izuzetno popustljivom monetarnom politikom ECB-a. To je pokazao intervju njemačkog Der Spiegela s Jensom Weidmannom u nedjelju u kojemu predsjednik Bundebanke kaže da je nedavno smanjenje kamata ECB-a i najava programa kupovanja obveznica umanjilo pritisak na vlade da provedu nužne reforme.

„Po mojem mišljenju, posljednje odluke ECB-a predstavljaju fundamentalnu promjenu smjera i drastičnu promjenu ECB-ove monetarne politike. Čelnici ECB-a signalizirali su da je monetarna politika spremna ići vrlo daleko i ući u novo područje“, kazao je Weidmann.

Weidmannov intervju pokazuje da će se Mario Draghi suočiti s velikim otporom ideji da se u slučaju potrebe programi kupnje imovine prošire i na kupnju državnih obveznica, što je nedavno najavio kao mogućnost, ako ostale mjere ne donesu rezultate.

ECB je nedavno najavila programe kupnje vrijednosnica s pokrićem u imovini (ABS) i pokrivenih obveznica. Poručila je da je spremna kupovati i rizičniju imovinu ako će vlasti jamčiti za nju. No, tu ideju su brzo odbile Njemačka i Francuska.

Weidmann kaže da bi takvi potezi odstupali od prvotnog plana da se banke ohrabre da više kreditiraju gospodarstvo i mogli bi banke sasvim osloboditi od rizika na račun poreznih obveznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close