EBRD ulazi među prva tri dioničara Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2015. u 22:00
EBRD će dati i člana NO-a/Sanjin Strukić/PIXSELL

Europska banka za obnovu i razvoj potpisala ugovor o upisu 2400 dionica ZSE-a za šest milijuna kuna, čime je uspjeh dokapitalizacije gotovo osiguran.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i službeno je potvrdila sudjelovanje u dokapitalizaciji Zagrebačke burze (ZSE).

Dvije financijske institucije u četvrtak su potpisale ugovor o upisu dionica u drugom krugu dokapitalizacije, temeljem kojeg će EBRD upisati 2400 dionica za ukupno šest milijuna kuna. To bi značilo da će u slučaju uspješnosti drugog kruga EBRD steći više od pet posto udjela u Zagrebačkoj burzi. Prema posljednjim podacima o vlasničkoj strukturi, time bi EBRD postao treći najveći dioničar, nakon Investcoa i Intercapitala. Osim toga, ovime je burza na pragu uspješnosti dokapitalizacije.

 

4,27milijuna

kuna prikupila je burza u prvom krugu dokapitalizacije

Naime, u prvom je krugu između 1. i 15. listopada upisano 4,3 milijuna kuna, a prag uspješnosti postavljen je na 10,5 milijuna kuna. Podsjetimo, cilj izdavanja 6000 novih dionica ZSE-a vrijednih 15 milijuna kuna dovršetak je preuzimanja Ljubljanske burze. Ugovorom o upisu dionica predviđeno je i pravo EBRD-a na imenovanje jednog člana Nadzornog odbora ZSE-a ukoliko EBRD postane dioničar u skladu s procedurom predviđenom u javnom pozivu i ugovoru, dodaje se dalje u priopćenju.

Predsjednica Uprave ZSE-a Ivana Gažić kratko je komentirala kako je vrlo zadovoljna što je institucija poput EBRD-a odlučila sudjelovati u dokapitalizaciji. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić dodala je kako je ovo važna investicija za EBRD u naporima za modernizacijom i harmonizacijom tržišta kapitala u regiji. U tom kontekstu Jelušić Kašić podsjetila je na EBRD-ovu ulogu u stvaranju SEE-Linka, zajedničke trgovinske platforme Bugarske, MakedonSke i Zagrebačke burze te pripremnim radnjama na stvaranju regionalnog depozitorija. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dotukli su burzu na najnize moguce razine. Treba je nacionalizirati kao u madjarskoj. Ovi iz plive sto dotaknu tamo ni trava ne raste.

New Report

Close