EBRD kupio pet posto udjela u Bukureštanskoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2014. u 22:00
Phil Bennet, EBRD

EBRD-ovo ulaganje poklapa se s ciljevima rumunjske države i uprave burze.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 posto udjela u Bukureštanskoj burzi (BVB), u sklopu bančine strategije da unaprijedi razvoj rumunjskog tržišta kapitala. Iz EBRD-a ističu da kupnjom navedenog udjela podupiru opsežne programe rumunjske vlade usmjerene razvoju tržišta kapitala, čiji je cilj poboljšati funkcioniranje domaćeg tržišta kapitala, osnažiti likvidnost i povećati dostupnost ponude obveznica i dionica na lokalnim tržištima kapitala.

Rumunjska ima za cilj unaprijediti status Budimpeštanske burze u onaj tržišta u nastajanju, pa bi tako rumunjske dionice bile obuhvaćene MSCI indeksom tržišta u razvoju, dok su sada uključene u MSCI indeks takozvanih rubnih tržišta. EBRD će poduprijeti zakonske i regulatorne reforme kako bi pripomogao postizanju toga cilja, kaže se u tom priopćenju. “Bukureštanska burza ima za cilj djelovati kao katalizator u financiranju rumunjskog gospodarstva. EBRD će kao dioničar pomoći u daljnjem razvoju korporativnog upravljanja na burzi i u kompanijama čije su dionice u kotaciji burze. Radit ćemo na tome da Bukureštanska burza postane preferirajuća burza za rumunjske izdavatelje i trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresirani za rumunjske dionice i ostale financijske instrumente”, kazao je EBRD-ov potredsjednik Phil Bennett tijekom posjeta rumunjskoj prijestolnici.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić pojašnjava kako unutar EBRD-a postoji odjel pod nazivom Capital Market Initiative čiji je zadatak osnažiti infrastrukturu tržišta kapitala u regiji. “Bukureštanska burza nedavno je dobila novog predsjednika Uprave koji je najavio snažniji iskorak rumunjskog tržišta, a kako je EBRD dosta investiran u komapnije iz regije, logično je ojačavanje tržišta kako bi mogli izaći iz svojih investicija kada se za to odluče”, tvrdi Gažić. Dionice Bukureštanske burze u kotaciji su vlastite burze od 2010. godine. Prema podacima iz rujna, u njezinoj burzovnoj kotaciji nalaze se dionice 83 kompanija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close