Ebola uzdrmala Wall Street, Russell indeks u zoni korekcije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 09:27
Foto: Thinkstock

Dow Jones potonuo je 238 bodova, ili 1,40 posto, na 16.804 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,32 posto, na 1.946 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 4.422 boda.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 1 posto jer je vijest o prvoj osobi oboljeloj od ebole u SAD-u navela ulagače na povlačenje s tržišta i izazvala oštar pad cijena dionica zrakoplovnih i drugih prijevoznika.

Dow Jones potonuo je 238 bodova, ili 1,40 posto, na 16.804 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,32 posto, na 1.946 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 4.422 boda.

Muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije u Dallas prva je osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u i prvi slučaj uopće izvan Afrike. Nekoliko osoba, uglavnom članova obitelji, bila je u dodiru sa zaraženim muškarcem nakon što se razbolio, a američke zdravstvene vlasti prate sve te pojedince.

Strah od širenja tog smrtonosnog virusa izazvao je oštar pad cijena dionica zrakoplovnih prijevoznika i drugih transportnih kompanija. Dionice Delta Air Linesa i Southwest Airlinesa pojeftinile su više od 3,5 posto, pa je ARCA indeks zrakoplovnih prijevoznika potonuo 3,1 posto.

Oštro je, 2,5 posto, pao i Dow Jones transportnog sektora, a ni ostali nisu prošli puno bolje. Na vrijednosti je jučer izgubilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa, jer su ulagači zbog nesigurnosti odlučili pokupiti zaradu i povući se s tržišta.

Na to ukazuje velik obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi oko 6,3 milijarde.

Među rijetkim dobitnicama našle su se dionice farmaceutskih kompanija koje imaju lijek protiv ebole. Tako je cijena Tekmira Pharmaceuticalsa skočila više od 18 posto.

Ulagače jučer nisu uspjele umiriti ni dobre gospodarske vijesti. Prema izvješću konzultantske tvrtke ADP, u rujnu je u američkom privatnom sektoru otvoreno 213.000 novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo.

Zbog toga je vrlo izgledno da će i vladini podaci o zaposlenosti, koji obuhvaćaju i privatni i javni sektor i koji će biti objavljeni u petak, biti u skladu ili bolji od očekivanja. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno oko 215.000 novih radnih mjesta.

Nešto slabiji od očekivanja bili su, pak, podaci iz industrijskog sektora. ISM indeks aktivnosti u tom sektoru skliznuo je u rujnu s 59 na 56,6 bodova. No, taj se indeks i dalje kreće znatno iznad granice od 50 bodova, koja ukazuje na jačanje aktivnosti.

Ulagače je jučer zabrinulo i uronjavanje Russell 2000 indeksa malih kompanija u zonu korekcije. Taj je indeks već tjednima pod pritiskom, a kako je jučer pao daljnjih 1,5 posto, na gubitku je više od 10 posto u odnosu na svoju najvišu prethodnu razinu iz ožujka od 1.208 bodova. A to, po definiciji, predstavlja korekciju cijena dionica.

„Dionice malih kompanija izgubile su poticaj zbog pada potražnje. Nestabilnost tržišta usmjerila je institucionalne investitore dionicama velikih kompanija, dok je potražnja za malima pala“, objašnjava Bruce Zaro, strateg u tvrtki Bolton Global Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,98 posto, na 6.557 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,97 posto, na 9.382 boda, a pariški CAC 1,15 posto, na 4.365 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close