Dvoznamenkast rast premije obranio im titulu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2019. u 22:00
Brodogradnja je srušila rezultat na stavci osiguranja prijevoza/Duško Marušić/PIXSELL

Tržišni lider lani je ostvario 270 milijuna kuna neto dobiti, u ukupnoj premiji branše drži više od 28%.

Najvećem domaćem osiguravatelju protekla je godina donijela dvoznamenkast rast zaračunate bruto premije koja je premašila 2,77 milijardi kuna, što je Croatia osiguranju bilo dovoljno da obrani dominantnu poziciju u ukupnom skoru branše s više od 28% udjela u ukupnoj premiji. 

Prošlogodišnji revidirani rezultati jučer objavljeni putem Zagrebačke burze otkrivaju da su ukupnu sliku premije najviše "uljepšala" neživotna osiguranja, koja su u odnosu na godinu prije rasla 15 posto te dosegnula više od 2,21 milijardu kuna.

Kod životnih osiguranja u protekloj je godini naspram prethodne rast iznosio skromnijih šest posto, a premija je iznosila 565 milijuna kuna. 

Mada su neživotna osiguranja najizdašnija po ostvarenim iznosima, promatra li se najveći skok u rezultatima najbolje je bilo kasko osiguranje vozila i imovinsko osiguranje, dok je s druge strane najlošila situacija bila kod osiguranja prijevoza i to, objašnjavaju u CO, zbog znanih problema u brodogradnji.

Neto dobit na kraju 2018. za ovo je društvo iznosila 270 milijuna kuna.  Promatra li se, pak, grupa Croatia osiguranje, ukupna zaračunata bruto premija iznosila je lani 3,32 milijarde kuna i rasla je 6% u odnosu na 2017.

Pritom su neživotna osiguranja rasla pet posto na na 2,637 milijarde kuna, a životna su s ostvarenih 686 milijuna kuna poboljšana za sedam posto u odnosu na godinu prije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close