Država pripremila novac za dokapitalizaciju Petrokemije?

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2014. u 22:01
Do 2018. Petrokemija će dobiti 1,6 milijardi kuna/Boris Šćitar/PIXSELL

Financijski krugovi očekuju da će država do 27. kolovoza uplatiti novac.

Nakon što je objavljen početak drugog kruga dokapitalizacije kutinske Petrokemije, sve su oči uprte u državu koja bi trebal osigurati uspjeh ove kapitalne injekcije.

Petrokemija je je u četvrtak pozvala dioničare na upis novih redovnih dionica u drugom krugu dokapitalizacije koji će trajati do 27. kolovoza. Pravo sudjelovanja imaju dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu. Podsjetimo, za prvi krug može se reći da je bio pravi fijasko jer su od ponuđenih 16,67 milijuna novih dionica, postojeći dioničari upisali i uplatili svega 434.733 dionica. Kako se može neslužbeno čuti u financijskim krugovima, dokapitalizacija će uspjeti isključivo zahvaljujući državi.

 

227mil.

kuna iznosio je gubitak Petrokemije u prvom polugodištu

Očekuje se da do isteka drugog kruga država uplati novac potreban za upis 8,33 milijuna dionica što je prag za uspjeh dokapitalizacije. Novac je navodno već pripremljen. Da država kao većinski dioničar s 43,8 posto udjela neće prepustiti Petrokemiju putu u propast najavio je još u srpnju ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.On je tada u razgovoru za Hinu kazao da će Vlada sigurno pokriti dio koji osigurava uspješnu dokapitalizaciju. Inače, ova dokapitalizacija od 500 milijuna kuna tek je prvi korak u kapitalnom osnaživanju kompanije. 

Završetak programa restrukturiranja planiran je za kraj 2018. godine, a Petrokemiju je u tom razdoblju potrebno dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna.Što se tiče mirovinskih fondova, njihova se uloga u trenutnoj dokapitalizaciji kutinske kompanije u najmanju ruku može ocijeniti kao suzdržana, kažu upućeni izvori. Naime, mirovinci ne žele sudjelovati dok država ne pokaže dobru volju i sanira gubicima izranjavanog kutinskog diva. Podsjetimo, Petrokemija je za prvo polugodište iskazala gubitak od 227,5 milijuna kuna, od čega se 100 milijuna kuna odnosilo na rezervacije za isplatu otpremnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close