Dow Jones je na vrhuncu, no je li isplativiji od obveznica?

Autor: Tin Bašić , 06. ožujak 2013. u 22:01
Uzlet američkog indeksa uzrokovao je u srijedu i rast cijena europskih dionica/FOTOLIA

Ulagači koji su se od 2009. fokusirali na Dow Jones ostvarili su povrat na ulaganje od čak 141 posto, dok su visoko rangirane obveznice ostvarile 58 posto.

Američki burzovni indeks Dow Jones u utorak je probio rekord iz listopada 2007. godine, ponajviše zahvaljujući odličnim vijestima Instituta za upravljanje opskrbom.

Indeks uslužnog sektora koji taj institut izračunava prošloga je mjeseca preskočio 56 bodova naspram prošlomjesečnih 55,2, a sve vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast. To je i investitorima dalo vjetar u leđa, a uzlet američkog indeksa uzrokovao je u srijedu i rast europskih dionica koje su dosegnule najvišu razinu u posljednje četiri i pol godine. Zbog optimizma koji je zavladao, mnogi brokeri i analitičari sad se pitaju koliko je uzlet dionica održiv i postoji li manje rizičan način ulaganja? U posljednjih nekoliko mjeseci ulagači su se značajnije fokusirali na američke dionice, što je uostalom i lansiralo indekse na rekordne razine prije krize. Dow Jones je u utorak preskočio stari rekord od 14.164 boda iz 2007. godine, čime je ukupni ovogodišnji povrat pomaknuo na iznad osam posto.

Iako neki investitori smatraju da je sad odličan trenutak za ulazak u poziciju rizične imovine poput dionica, drugi podsjećaju svoje klijente da su dionice volatilne. "Kad dionička tržišta dobro stoje, obično se zaboravlja na rizik", pojašnjava Tim Doubek, portfeljni menadžer Columbia Management Investment Advisersa. Upozorava da bi novi rekordi koje probijaju  dionice i indeksi trebali biti više zastrašujući nego umirujući. Zbog toga mnogi investicijski savjetnici klijentima ipak preporučuju ostanak na obvezničkim tržištima, prvenstveno korporativnima, koja nude veće povrate, bilo da je riječ o obveznicama s niskim investicijskim rejtingom ili pak o "junk" obveznicama. "Obveznice nisu loše ulaganje, bez obzira na brojna upozorenja u posljednjih nekoliko godina", izjavila je Kathy Jones, strateg kompanije Charles Schwab Corpa. Od posljednjeg vrhunca indeks Dow Jonesa iz listopada 2007. godine, obveznice s najvišim rejtingom ostvarile su ukupno 48 posto povrata na ulaganje, što bi značilo godišnji povrat od 7,6 posto, piše Wall Street Journal prenoseći analizu Barclaysa. "Junk" obveznice ostvarile su povrat od 63 posto, odnosno godišnje 9,5 posto.

S druge strane, povrat Dow Jonesa, bez dividendi, bio je oko nula. Ako se uključe dividende, što je više usporedivo s povratima na obveznice, riječ je o povratu od 16 posto, odnosno godišnje oko 2,9 posto. No ako se ova metoda izračuna primjeni na razdoblje od početka ožujka 2009., kada je indeks Dow Jones dotaknuo minimum, njegov povrat znatno je viši od obveznica. Ulagači koji su se od tada fokusirali na taj indeks, ostvarili su povrat na ulaganje od čak 141 posto, dok su visoko rangirane obveznice ostvarile 58 posto. Jedan od najpoznatijih svjetskih ulagača Warren Buffett pak kaže da su dionice još uvijek bolje i isplativije ulaganje. Ističe da će, ako referentne kamatne stope znatnije porastu, imovina u obveznicama pasti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close