Domaći ulagači ‘klade se’ na pad cijene nafte i zlata

Autor: Tin Bašić , 09. listopad 2012. u 22:00
Cijena jednog turbo-short certifikata zlata u utorak je bila 274,52 kune/PXL

Od šest novih strukturiranih proizvoda na Zagrebačkoj burzi trgovalo se samo ‘turbo-short’ verzijama, a ukupan promet bio je tek nešto veći od 56.000 kuna.

Ulagači na domaćem tržištu kapitala u utorak su prvi put imali mogućnost trgovati certifikatima koji su vezani za naftu i zlato.

Od šest novih strukturiranih proizvoda na Zagrebačkoj burzi, od kojih su tri vezana za zlato, a tri za naftu, ulagači su trgovali samo s dva. Riječ je u turbo-short certifikatima nafte i zlata, iz čega se može zaključiti da domaći investitori vjeruju da će cijena te vrste robe na svjetskom tržištu zabilježiti pad. Ipak, u utorak nije bilo prevelikog interesa za tim certifikatima. Veći interes zabilježen je za naftu, a ukupno 264 turbo-short certifikata je promijenilo vlasnika. Cijena je bila 105,90 kuna, što je 2,05 posto viša cijena od one prilikom izdanja. Ukupno je promet tim papirima iznosio 38.400 kuna. Cijena jednog turbo-short certifikata zlata jučer je bila 274,52 kune, što je 3,2 posto manje u odnosu na početnu cijenu prilikom izdanja. Promet je bio 17,843 kune, a protrgovano je 65 komada. Ostali novi strukturirani proizvodi na naftu i zlato nisu zabilježili promet.

Najveću pozornost domaćih ulagača u utorak je plijenio turbo-short certifikat na indeks njemačke burze DAX. Ukupno je tim papirom protrgovano čak 668.000 kuna, što je visoka likvidnost uspoređujući taj promet s redovnim prometom dionicama na Zagrebačkoj burzi. Naime, indeksni certifikat na DAX bio je u utorak četvrti najlikvidniji vrijednosni papir na domaćem tržištu kapitala. Manji promet imale su "popularne" domaće dionice poput Leda, Končara EI, Valamar Adrije, Petrokemije i Ine.

Bolji od dionica

Solidan interes

Otkada su certifikati vezani za indeks njemačke burze DAX ugledali svjetlo dana na Zagrebačkoj burzi, ukupno je protrgovano 3,6 milijuna kuna tih papira. Turbo-long certifikati u tih su 12 trgovinskih dana imali promet od 563.000 kuna, a turbo-short od 3,1 milijun kuna. Usporedbe radi, dionicom Ericssona NT-a u istom je razdoblju protrgovano 5,4 milijuna kuna, dionicom Končara EI 2,2 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close