Domaće ‘blue chip’ kompanije zaradile milijardu kuna manje

Autor: Tin Bašić , 13. studeni 2012. u 22:01
Dobit najatraktivnijih tvrtki pala je 25 posto u odnosu na 2011.

U usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine, četiri kompanije imale su rast dobiti, a pet ih je zabilježilo pad.

Blue chip indeks Zagrebačke burze CROBEX10 u prvih je devet mjeseci ove godine "zaradio" milijardu kuna manje nego u isto vrijeme lani. Prema poslovnim izvještajima kompanija čije dionice su sastavni dio tog indeksa, njih deset ostvarilo je ukupnu dobit od 3,38 milijardi kuna. Tako su najlikvidnije i najatraktivnije kompanije na domaćem tržištu kapitala ove godine zabilježile 25 posto manju dobit nego lani kada je iznosila 4,55 milijardi kuna. Iako je sastav indeksa lani bio nešto drukčiji (činile su ga Atlantic grupa, Atlantska plovidba i Dalekovod, koje su sada zamijenili Ina Valamar Adria i Petrokemija), u obzir je uzet sadašnji sastav kako bi usporedba bila vjerodostojnija. Promatrani su nerevidirani, konsolidirani izvještaji, osim u slučaju Ericssona Nikole Tesle koji na burzi objavljuje nekonsolidirana izvješća.

Ingra kao iznimka
U odnosu na prvih devet mjeseci 2011., četiri kompanije imale su u ovoj godini rast dobiti, pet ih je zabilježilo pad, a Ingra jedina u tom sastavu posluje s gubitkom koji je ove godine 46 posto veći nego lani. Najviše je zaradio Hrvatski telekom, ostvario je 1,38 milijardi kuna dobiti, što je apsolutno najveća zarada među "najelitnijim dionicama". Druga na ljestvici po visini dobiti ove je godine bila Ina sa zarađenih 940 milijuna kuna. To je ujedno 1,4 puta manje od dobiti HT-a. Isto tako Ini je među deset promatranih kompanija dobit najviše pala, i u apsolutnim i u relativnim iznosima. Riječ je o padu od 1,11 milijardi kuna, odnosno 54 posto. Prošle je godine odnos dobiti dviju "najjačih" kompanija bio obrnut. Ina je bila vodeća s dobiti od čak 2,05 milijardi kuna, a HT je zaradio 1,48 milijardi. Treći po visini ovogodišnje dobiti je Adris koji je u devet mjeseci 2012. ostvario nešto više od 454 milijuna kuna. Ipak, ni oni nisu ostali neokrznuti teškim poslovnim uvjetima u Hrvatskoj – dobit je 17 posto manja nego lani kada je iznosila 544,3 milijuna. Od deset "blue chipova" domaćeg tržišta kapitala Ericsson Nikola Tesla zabilježio je najveći rast dobiti u relativnim iznosima. Ta je tvrtka u prvih devet mjeseci zabilježila rast od čak 269 posto u odnosu na lanjske rezultate. Ove je godine dobit iznosila 67,7 milijuna kuna, a prošle godine 25,2 milijuna. Iskorak u dobiti imalo je Valamar Adria Holding. Ta je kompanija, koja se bavi upravljačkom djelatnošću (najveći dioničar Riviera Adrije), zabilježila dobit od 232,5 milijuna kuna, što je za dvije trećine više nego lani kada je dobit iznosila 140,5 milijuna kuna. To je ujedno i najveći rast dobiti u apsolutnim iznosima s obzirom na to da je dobit skočila 92 milijuna kuna. Kada se promatraju ukupni prihodi i rashodi sastavnica indeksa CROBEX10, dobiju se zanimljivi rezultati. Prihodi deset kompanija iznosili su 47,78 milijardi kuna i 0,18 posto su viši nego lani. No rashodi su se i više nego udvostručili.

Nabujali rashodi
Naime, ukupno su rashodi deset kompanija iznosili 37,82 milijarde kuna, što je čak 148,6 posto više nego lani. Konkretno, ovogodišnji rast rashoda veći je od ukupnih rashoda koji su kompanije prošle godine imali. Tako je u prvi devet mjeseci rast rashoda iznosio 22,6 milijardi kuna, a ukupni prošlogodišnji rashodi iznosili su 15,21 milijardu. Jedino su Ingra i HT imali manje rashode nego prošle godine. Apsolutni rekorder u rastu rashoda bila je Ina kojoj je ta stavka u računu dobiti i gubitka skočila za 1,14 milijardi kuna. S druge strane samo četiri kompanije (HT, Ina, Ingra i Petrokemija) imale su pad prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close