Dolar prema košarici valuta ojačao 10. tjedan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2014. u 10:11
Foto: Thinkstock

Tečaj dolara prema ‘japancu’ skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 109,02 jena.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, već desetoga zaredom, pri čemu je njegov tečaj prema jenu dosegnuo najvišu razinu u šest godina, a prema euru u 14 mjeseci.

Tečaj dolara prema 'japancu' skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 109,02 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,45 jena, novu najvišu razinu u šest godina.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala 1 posto, na 1,2830 dolara, najnižu razinu u 14 mjeseci.

I dok je prema dolaru pao, euro je prema japanskoj valuti ojačao, za 0,6 posto, na 139,90 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je više od 0,5 posto, na 84,753 boda, najvišu razinu u više od četiri godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se naznakama bržeg rasta kamata u SAD-u nego što se očekivalo. Doduše, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke poručili da će ključne kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama od oko nula posto još 'neko vrijeme'.

Međutim, u posebno objavljenim projekcijama vidi se da čelnici Feda idućih godina očekuju brži rast kamata nego prije. Tako procjenjuju da će na kraju 2015. godine kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije tri mjeseca.

„Ovo je bio već 10. tjedan zaredom kako dolar jača prema košarici valuta, a bilo bi vrlo neobično da se taj niz nastavi. Tim više što dolar ne dobiva podršku od nekih značajnijih promjena u gospodarskim fundamentima. Stoga bi splašnjavanje entuzijazma ulagača moglo izazvati oštar pad njegova tečaja“, kaže Shaun Osborne, strateg u tvrtki TD Securities.

U fokusu ulagača bila je i funta, s obzirom da je tjednima prije referenduma u Škotskoj bila pod pritiskom. Međutim, nakon što su se škotski glasači na referendumu odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, britanska se valuta naglo oporavila.

Tako se u odnosu na američku valutu stabilizirala oko 1,6300 dolara, osjetno iznad najniže razine u 10 mjeseci od 1,6052 dolara, na koju se bila spustila 10. rujna. Pritom je prema euru dosegnula najvišu razinu u dvije godine, pa se funtom trgovalo po 78,10 penija.

Prošloga je tjedna pažnju ulagača privukla i švicarska središnja banka obećavši da će i dalje odlučno braniti minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, koji je nedavno bio u opasnosti zbog aprecijacije franka.

U priopćenju je središnja banka upozorila na rizike od deflacije i slabiji rast švicarskog gospodarstva, te istaknula kako je spremna poduzeti neograničene intervencije na valutnim tržištima i da će pribjeći dodatnim mjerama istoga trena bude li morala braniti minimalni tečaj koji je na snazi tri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close