Dok RBS vidi kataklizmu, Goldman Sachs čeka priliku

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2016. u 07:30
Daljnji pad burzi stvorio bi priliku za kupnju, smatraju u Goldman Sachsu/REUTERS

Royal Bank of Scotland svojim klijentima savjetuje da spašavaju živu glavu i prodaju sve.

Dvije velike, globalne banke u utorak su objavile dijametralno suprotno viđenje situacije na tržištima kapitala. Gotovo dramatičan je stav britanske Royal Bank of Scotland (RBS) koja investitorima savjetuje da, kolokvijalno rečeno “spašavaju živu glavu”.

 

18posto

mogao bi u godinu dana ojačati europski Stoxx 600

“Prodajte sve osim visokokvalitetnih obveznica. Riječ je o povratu kapitala, a ne o povratu na kapital. U prepunoj dvorani, izlazna vrata su mala”, navode analitičari RBS-a u bilješci klijentima. Savjetuju im i da se pripreme za “kataklizmičku godinu” i globalnu deflatornu krizu jer bi cijene dionica na američkim i europskim tržištima mogle pasti između 10 i 20 posto, a cijene nafte na 16 dolara za barel. Šef RBS-a za kredite Andrew Roberts kaže da se globalna trgovina i krediti smanjuju, što je gadan koktel za korporativne bilance i zarade po dionicama. To je posebno loše, s obzirom da je globalni dug dosegnuo rekordne razine.
“Kina je pokrenula veliku korekciju i to se pretvara u grudu snijega. Dionice i krediti postali su vrlo opasni, a mi smo se u posljednje dvije godine tek jedva počeli oporavljati”, kaže Roberts.

S druge pak strane, američki Goldman Sachs u trenutnom padu burzi vidi priliku, odnosno dionice na sezonskom popustu. Dionički analitičar te banke Christian Mueller-Glissmann od lanjskog je kolovoza “neutralan” na globalne dionice, a za Bloomberg tvrdi da svaki daljnji pad burzi stvara priliku za investiranje. Posebno mu se sviđaju europske dionice. Goldman Sachs predviđa da će dobit kompanija iz sastava Stoxx 600 indeksa ove godine rasti osam posto, nakon lanjskog 10-postotnog rasta. U sljedećih godinu dana taj bi indeks trebao porasti 18 posto, dvostruko više od američkog S&P-a 500, tvrdi div s Wall Streeta. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ispravak: mislio sam na Protagoru iz Abdere! A ne na Pitagoru!

Uvijek sam se divio relativističkim umovima od Pitagore pa do „divova s Wall Streeta“. Kako samo odabrani termin.“Sezonski diskont dionica“!!!!

New Report

Close