Dobit HPB-a porasla šest posto na 93,13 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 07. veljača 2013. u 22:00
164 milijuna kuna iznosile su rezervacije HPB-a u 2012. godini/Jurica Galoić/PIXSELL

Rast ukupnih kredita od 12,7 posto podignuo bilancu.

Hrvatska poštanska banka prešle je godine zaradila gotovo šest posto više nego godinu prije.

Prema privremenom nerevidiranom nekonsolidiranom godišnjem izvješću, koje je u četvrtak objavljeno na Zagrebačkoj burzi, HPB je u 2012. ostvario dobit od 93,13 milijuna kuna dok je godinu prije ona iznosila 87,92 milijuna kuna. "Operativna dobit iznosi 257,4 milijuna kuna što predstavlja rast od 18,4 posto. Povećanjem od 21,8 posto, rezervacije su na kraju 2012. godine teretile 64 posto ostvarene operativne dobiti", stoji u objašnjenju koji potpisuje predsjednik Uprave Čedo Maletić. Rezervacije poštanske banke iznosile su 164,7 milijuna kuna. Aktiva HPB-a porasla je 586 milijuna kuna na 17,04 milijarde, čime je tržišni udjel porastao s četiri na 4,3 posto. "Trend povećanja bilance prvenstveno je rezultat rasta ukupnih bruto kredita za 12,7 posto na 12 milijardi kuna", objašnjava Maletić. Posebno ističe nastavak rasta stambenih kredita za 27,6 posto, a bruto krediti stanovništvu ukupno su rasli 13,6 posto.

Iako je, kaže Maletić, vidljiv pad plasmana trgovačkim društvima za 13,3 posto, izuzme li se preuzimanje duga brodogradilišta koje je tijekom godine napravila država, ova vrsta kredita porasla je zapravo za 264,2 milijuna kuna. "Smanjeni opseg gospodarskih aktivnosti u 2012. godini te ukidanje i smanjenje nekih vrsta naknada, odrazilo se na smanjenje neto prihoda od provizija i naknada koji su iznosili 170,2 milijuna kuna, odnosno 5,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu", objašnjava Maletić. Za razliku od 2011. godine, kad je HPB imao negativan rezultat u segmentu trgovanja vrijednosnim papirima, u 2012. ostvarena je dobit od 6,9 milijuna kuna. Stopa adekvatnosti kapitala HPB-a na kraju prošle godine iznosila je 14,08 posto i za 0,12 postotnih bodova je manja u odnosu na 2011.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Evo upravo ovdje, u ovom izvještaju,otkriva se odgovor na želje onim poduzetnicima po državnoj, nacionalnoj banci! Imamo rast ukupnih kredita za 12,7% koje su proizveli rast kreditnih plasmana stanovništvu za 13,6% i rast stambenih kredita za 27,6%, kod istovremenog pada kreditnih plasmana trgovačkim društvima za 13,3%.
To je poslovanje nacionalne, državne banke, koja je usmjerena prema domaćim poduzetnicima i njihovim tvrtkama. Tu se nema što dodati niti oduzeti.
Ono što mene zanima, a odnosi se na izvještaje o poslovanju ne samo nacionalne , nego i stranih banaka koje su u Hrvatskoj, je odgovor na pitanje: kako su poslovali sa trgovačkim društvima i da li nas mogu obavijestiti o tom kako i koliko su sudjelovali u razduživanjima, restrukturiranjima, reinžinjeringu, monetizaciji dugova, reprogramima i ostalim aktivnostima izlaska poduzeća i poduzetnika iz dužničkog ropstva? Kako i koliko su sudjelovali u edukaciji i apsorbcijskim kapacitetima korištenja EU fondova? Itd. itd.
Odnosno, sa čime se vi banke u svojim izvještajima možete pohvaliti s obzirom na društveno odgovorno poslovanje?

New Report

Close