Dobit Depozitorija 23 posto manja nego 2010. godine

Autor: Tin Bašić , 11. lipanj 2012. u 22:00

Iako se prognozirano da će se dobit Depozitorija ove godine prepoloviti, ona bi se na kraju ipak mogla zadržati na razini 2011.

Loša situacija na domaćem tržištu kapitala nastavlja topiti dobit Središnjega klirinškog depozitarnog društva. Prošle je godine Depozitorij imao neto dobit gotovo 23 posto manju nego godinu prije, zaradili su 6,4 milijuna kuna. Ukupni prihodi iznosili su 36,4 milijuna kuna, dok su rashodi bili 28,3 milijuna, stoji u godišnjem izvješću Deopzitorija. Unatoč znatno manjoj zaradi nego prijašnjih godina – u “zlatnim” vremenima tržišta kapitala 2007. i 2008 – dobit SKDD-a iznosila je nešto manje od 34 milijuna kuna po godini; u izvješću se tvrdi da je Depozitorij stabilan te da je ostvarena dobit s obzirom na okolnosti značajna.

Teške okolnosti
“Politička zbivanja krajem 2011. godine također su dodatno opteretila kretanja na tržištu kapitala jer je došlo do usporavanja aktivnosti investicijskih struktura, što se odrazilo i na poslovni rezultat SKDD-a”, piše u izvješću. Iako je zbog neizvjesne situacije u gospodarstvu, a samim time i na tržištu kapitala prilikom izrade poslovnih planova lani prognozirano da bi 2012. dobit SKDD-a mogla biti prepolovljena na svega 3,3 milijuna kuna, sudeći prema ovogodišnjem tijeku poslovanja rezultati bi ipak mogli bi biti na sličnoj razini kao i 2011. “Poslovne planove uvijek postavljamo oprezno s obzirom na to da nikad nije sigurno koliko će korporativnih akcija biti u toj godini. No ove je godine bilo već dosta isplata dividendi tako da je zasad situacija bolja od planirane”, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave SKDD-a Stjepko Čičak.

Nadaju se investicijama
Osim dosadašnjih aktivnosti domaćih kompanija na tržištu kapitala SKDD optimizam temelji i na potencijalnim potezima države. “Planirani porast investicijskih aktivnosti mogao bi potaknuti privredne subjekte da aktivnije izađu na tržište kapitala, što bi posljedično moglo pozitivno utjecati i na poslovne rezultate svih subjekata pa i SKDD-a”, stoji u godišnjem izvještaju SKDD-a. Inače, kroz SKDD lani je prošlo 58,4 milijarde kuna, od čega se 27,5 milijardi odnosi na platni promet od transakcija s vrijednosnim papirima, a 30,9 milijardi odnosi se na korporativne akcije. Inače, krajem ožujka doznalo se da se u Središnji depozitorij, čiji je država 79-postotni vlasnik (62,3% Audio i 16,6% Fina), priprema promjena vodstva.

Nova/stara šefica
Vlada je na prijedlog Ministarstva financija predložila opoziv Uprave na čelu s Čičkom, a na iznenađenje velikog broja aktera tržišta kapitala odlučeno je da se na čelno mjesto vrati Vesna Živković, koja je na toj poziciji bila tri mandata, od 1998. do 2011. Iako se još ne zna kada će stara/nova predsjednica Uprave preuzeti vođenje Depozitorija, neslužbeno doznajemo da bi se to, ne bude li problema u proceduri, odnosno ako joj Hanfa ovoga tjedna da odobrenje za rad, moglo dogoditi već u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close