Dobit Atlantic grupe još se nije odrazila na dionicu

Autor: Tin Bašić , 15. kolovoz 2013. u 22:00
Predsjednik Uprave Emil Tedeschi/Marko Lukunic/PIXSELL

Analitičari austrijske banke ostavljaju dosadašnju ciljanu cijenu dionice od 760 kuna uz preporuku inverstitorima “akumulirati”.

Snažni poslovni rezultati Atlantic grupe u prvoj polovici godine još uvijek se nisu odrazili na cijenu dionice. Unatoč nedavnom rastu cijene na burzi, očekivano poslovanje Atlantica još uvijek nije adekvatno uračunato u cijenu vrijednosnice, smatraju analitičari austrijske Erste grupe u najnovijoj analizi te kompanije.

 

191,9milijuna

kuna iznosi neto dobit Atlantica za 2013. koju očekuju analitičari Erste grupe

Stoga ostavljaju dosadašnju ciljanu cijenu dionice od 760 kuna uz preporuku "akumulirati". Ta ciljana cijena 17,7 posto je viša od trenutne vrijednosti na Zagrebačkoj burzi. No, usporede li se sadašnja kretanja te vrijednosnice, pa i očekivana cijena u idućih godinu dana, ona je daleko od prve vrijednosti po kojoj je Atlantic izlistao dionice u inicijalnoj javnoj ponudi. Te 2007. godine investitori su kupovali dionice Atlantica po 960 kuna po komadu, što je sto kuna, odnosno 20 posto više od cijene za koju analitičari Erstea očekuju da će biti u idućih godinu dana. Dakle, ulagači koji su prije šest godina na IPO-u kupili te dionice i još uvijek ih nisu prodali, na gubitku su, čak i uz isplaćene dividende.

Kompanija Emila Tedeschija od IPO-a je četiri puta isplaćivala dividendu. Godinu nakon IPO-a, dioničari su dobili 4,7 kuna po dionici, godinu nakon toga sedam kuna, 2010. 8,5 kuna, a iduće dvije godine ništa. Tek ove godine dioničarima je isplaćeno devet kuna po dionici, i to iz dijela zadržane dobiti iz 2010. No, razlog neisplate dividene bila su ulaganja Atlantic grupe, konkretnu, akvizicija slovenske Droge Kolinske. "Sve manji financijski teret, koji je posljedica refinanciranja duga kojim je kupljena Droga Kolinska, kao i povoljan tečaj, ali i solidna operativna profitabilnost, sugeriraju da će na kraju rezultat Atlantica biti dobar", napisala je analitičarka Vladimira Urbankova. Ističe da su poslovni rezultat prvog polugodišta ove godine pokazali da, unatoč tomu što su neka gospodarstva srednje i istočne Europe još uvijek bore s recesijom, ali imajući u vidu i povoljnije cijene roba i troškove optimizacije, kompanija može zadržati rast prihoda i opetarivne dobiti.

Poboljšava se i godišnji financijski rezultat. Neto dobit nakon manjinskih interesa popeo se za 6,6 milijuna kuna na čak 114,5 milijuna, dok je istodobno prodaja narasla za 3,3 posto na 2,4 milijarde kuna. "Vjerujemo da je kompanija na dobrom putu da u ovoj godini ispuni ili čak nadmaši zacrtane ciljeve. Prema tome za 2013. godinu blago smo promijenili prognoze ukupnih prihoda od prodaje za koje mislimo da će pasti oko 1,2 posto na 5,11 milijardi kuna. No, odlučili smo podignuti očekivani EBIT (dobit prije kamata i poreza) za 2,5 posto na 439,5 milijuna kuna te neto dobit za 42,3 posto na 191,9 milijuna kuna", stoji u analizi. 

Kretanje dionice

Nikada više cijena iz IPO-a

Atlantic Grupa dionice je u IPO-u 2007. godine ulagačima prodavala po 960 kuna. I od tada je, više manje, stalno padala do ožujka 2009. kada je dotaknula cijenu od 325 kuna. Tko je tog mjeseca, u kojemu je domaće tržište kapitala dotaknulo dno, kupio dionice Atlantica i držao ih do sada, gotovo je udvostručio svoje ulaganje. Inače, cijena ove dionice posljednjih se godina kretala i do 830 kuna, no nikada nije dostigla vrijednost iz IPO-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

skupo je to, ljudi nemaju za biber a kamoli 6 glava za papir Atlantica

New Report

Close