Dionički indeksi na najvišim razinama u dvije i pol godine: Sve zbog jedne dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2019. u 09:48
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje slično trgovanje kao i proteklih dana, uz pojačani promet dionicama Kraša, dok su Crobex indeksi, zahvaljujući rastu šest dana zaredom, dosegnuli najviše razine u gotovo dvije i pol godine.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvoro danas očekuju stagnaciju Crobexa, a jedan nastavak rasta.

Crobex indeks porastao je jučer 0,60 posto, na 1.934 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,69 posto, na 1.142 boda. Oba indeksa dosegnula su najviše razine od travnja 2017. godine.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer oko 36 milijuna kuna, što je 2 milijuna manje nego dan prije.

Uz to, u blok transakciji povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je još 2,4 milijuna kuna, po cijeni od 480 kuna.

„Na Zagrebačkoj burzi i jučer je prevladavao pozitivan sentiment uz rast važnijih dioničkih indeksa. Ovo je bio šesti dan u kojem je Crobex zabilježio rast vrijednosti”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Kraša, 19,9 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,95 posto, na 1.060 kuna, a u jednom je trenutku dosegnula i 1.080 kuna, novu rekordnu razinu.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od prije dva tjedna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, koji ima više od 30 posto dionica Kraša, najavio ponudu za preuzimanje.

Dionice te kompanije proteklih dana ponajviše je kupovao Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja sada već ima više od 16,6 posto dionica Kraša.

S prometom od 5,6 milijuna kuna jučer je slijedila dionica Valamar Riviere, pri čemu je poskupila 1,4 posto, na 37 kuna.

Dionicom Podravke ostvaren je, pak, promet od 3,37 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,3 posto, na 464 kune.

Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, 1,5 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,4 posto, na 484 kune.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Petrokemije, za 18,5 posto, na 37,2 kune.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Liburnia Riviera holdinga, za 2,88 posto, na 5.050 kuna.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59, a pariški CAC 0,79 posto.

„Na europskim burzama prevladavao je negativan sentiment uz pad važnijih dioničkih indeksa. U nedostatku objava značajnijih gospodarskih pokazatelja, pozornost ulagača je privukla najava pokretanja istrage u svrhu postupka opoziva američkog predsjednika Trumpa, što je potaklo pad dioničkih indeksa. Osim samog opoziva ulagače je zabrinuo i Trumpov govor u kojem je kritizirao kineske trgovinske prakse što bi u konačnici moglo imati utjecaja na trgovinske pregovore s Kinom. Osim političke napetosti u Americi, ulagače je zabrinuo i razvoj događaja oko brexita, budući je nedavno odobrena suspenzija parlamenta proglašena protuzakonitom”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, pak, cijene dionica porasle. Dow Jones i S&P 500 indeks ojačali su oko 0,6 posto.

„Iako su dionički indeksi na otvaranju trgovanja u Americi bili korigirani zbog pokretanja istrage u svrhu opoziva predsjednika Trumpa, kraj dana zaključen je rastom uslijed kasnije objave solidnih podataka s tržišta nekretnina”, kaže Jozo Leko.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Njima kao da je krivo što promet i indeksi cvjetaju nošeni Krašem. Jedan dobronamjeran i sposoban srpski investitor učinio je za hrvatsko tržište kapitala više nego svi nesposobni fond menadžeri i nestručni analitičari zajedno uključujući financijski nepismene političare i medije koji stoje iza njih.

Bravo. Gola istina.

Ti svi isti politicari koji gomilaju nekretnine kao faraoni, misleći da ce sezona vječno izvlačiti proračun. Postali smo neosocijalistickokvazikršćanskodemokratska tvorevina vazalnog oblika sa centrom u Brukalesu. Tehnologiju i imdustriju kao i razvijanje znanja imamo u tragovima. Poput tekuce vode na Marsu. Pa i lijepo im ide vec 30 godina. Krivi smo svi mi jer nas nema ni na biralištima ni na ulicama. Narod hrvatski je zombi nacija.

Apsolutno točno, crveni šeširu!
Mirovinci trebaju shvatiti da su upravitelji imovine svojih članova i da njima služe, od njih plaću dobivaju, a ne sluge politike.
Neka, sve će se polako promijeniti. Socijalizam odumire i u svom posljednjem bastionu u Europi, Hrvatskoj.

malo su naši mirovinci dekintirani, političkim odlukama da preveliki dio ulažu u državne obveznice i tako održavaju svu nepotrebnu uhljebničku mašineriju učinili su ogromnu štetu, nadajmo se da će netko tome ipak stati na kraj, da će jednoga dana ipak pokrenuti tržište kapitala s preostalih 5-6 mlrd. slobodnog novca, valjda su već majketi snabdijeli sve kumove, susjede, prijatelje i rodbinu po dobrim cijenama,
čini mi se da su Podravku već pokrenuli a na mnogim drugima isto frcaju milijuni, nešto se ipak mijenja

New Report

Close