‘Dionice Vupika i Adrisa su najatraktivnije za ulagače’

Autor: Tin Bašić , 31. siječanj 2013. u 15:42
Atraktivnost dionica analitičari su izračunavali koristeći dva omjera - P/E i EV/EBITDA/FOTOLIA

Najmanje atraktivan P/E na tržištu ima Kraš – 73,1, dok je prema omjeru EV/EBITDA koji iznosi 20 najlošija Luka Ploče.

Najatraktivnije dionice za ulaganje na domaćem tržištu kapitala su vrijednosnice Vupika i povlaštene dionice Adrisa, smatraju analitičari Raiffeisena koji su u sklopu svoga istraživanja izračunali koliko su isplative dionice koje se nalaze u sastavu indeksa CROBEX koristeći dva omjera – P/E i EV/EBITDA.

U prvom slučaju analitičari su cijenu pojedine dionice posljednjeg dana prošle godine podijelili sa zaradom po dionici koja je ostvarena tijekom 12 mjeseci, a zaključno sa 30. rujna. Prema tom omjeru, dionica Vupika ima najatraktivniju vrijednost na tržištu od 2,1. Jednostavno rečeno, od trenutka kada ulagač kupi tu vrijednosnicu, potrebno je 2,1 godina da vrati uloženi novac. Povlaštena dionica Adrisa pak ima najatraktivniji omjer EV/EBITDA koji je iznosio 1,5, stoji u analizi RBA. Riječ je o korelaciji vrijednosti kompanije (EV), koja se računa tako da se zbroje tržišna kapitalizacija, dug, manjinski interesi i povlaštene dionice i oduzmu ukupna gotovina i ekvivalenti novca, a sve to se podijeli sa zaradom prije kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). Analitičari ovaj pokazatelj često koriste jer je prednost tog izračuna u tome što se može upotrijebiti kako bi se izravno uspoređivalo tvrtke s različitim razinama duga. "Prema objema multiplama atraktivno je vrednovana i dionica Vira, uglavnom zbog dobrih rezultata poslovanja zbog visoke cijene šećera na svjetskom tržištu", navode stručnjaci RBA. Oba omjera iznose 4,1.

Nužna doza rezerve
Ipak mnogi investicijski savjetnici kažu da najniži P/E omjer nužno ne znači i najbolje ulaganje s obzirom na to da je riječ o izračunu koji se temelji na podacima iz prijašnjih kretanja u poslovanju i cijene na burzi. No bez obzira na to, dobar je pokazatelj potencijalne isplativosti. Osim toga, tijekom idućih 15 dana na Zagrebačkoj će burzi biti objavljeni novi nerevidirani poslovbi izvještaji domaćih kompanija, pa će se i spomenuti omjeri vjerojatno mjenjati. Analitičari RBA ističu da, promatraju li se sve dionice koje su u sastavu indeksa CROBEX, vrijednosnice defanzivnih sektora uglavnom imaju najmanje omjere, dok su primjerice EBITDA i neto dobit kod dosta kompanija cikličkih sektora negativni. U tom sektoru nalaze se, među ostalim, dionice Atlantske plovidbe, Ingre i Dalekovoda koje imaju negativni P/E omjer.

I Ina među lošijima
Najmanje atraktivan P/E na tržištu ima Kraš – 73,1. I nedavno provedena anketa među profesionlanim investitorima koju je organizirao portal iCapital pokazala je da dionica Kraša ima najlošije očekivanje kretanja u iduća tri mjeseca. Iduća po neatraktivnosti je dionica Ine kojoj je P/E omjer 56,7. Ipak, omjer EV/EBITDA te dionice iznosi 12,2, što nije najlošiji rezultat među sastavnicama CROBEX-a. Prvi najlošiji se tiče Luke Ploče s omjerom 20. P/E omjer indeksa CROBEX iznosi 15,5, dok je omjer EV/EBITDA iznosio devet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close