Dionice precijenjene 15 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2017. u 22:00
Više od trećine ne očekuje mnogo ni u iduće tri godine/REUTERS

Anketa BCG-a pokazuje najveći pesimizam ulagača od krize.

Dvije trećine ulagača cijene na tržištima kapitala danas procjenjuje previsokima, čak 80 posto ih očekuje recesiju u sljedeće tri godine, a povrat na dionički kapital ocjenjuju preniskim, pokazuju rezultati devete godišnje ankete investitora koju je proveo The Boston Consulting Group (BCG).

Raspoloženje investitora najpesimističnije je još od vremena velike financijske krize iz 2008.-2009. godine, zbog čega žele da se uprave kompanija usredotoče na stvaranje dugoročne vrijednosti umjesto kratkoročnog rasta zarade po dionici (EPS), otkriva nova, deveta po redu godišnja anketa investitora koju je proveo BCG.

Gotovo polovica svih ispitanih, njih 46 posto je pesimistično oko dioničkih tržišta u 2018. godini, što je dramatičan skok u odnosu na prošlu godinu kad je pesimista bilo 32 posto ili 2015., kad je postotak pesimista iznosio tek 19 posto.

Riječ je o najvišoj stopi pesimizma oko kretanja dioničkih tržišta još od 2007., a više od trećine, 36 posto anketiranih pesimistično je oko potencijala tržišta u sljedeće tri godine. Ukupno čak 68 posto ispitanih tržište smatra precijenjenim i to za prosječno 15 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close