Dionice Nexea otpale s burze, nitko ih nije htio već mjesecima

Autor: Ana Blašković , 09. veljača 2017. u 15:15
Dionicama našičke tvrtke pola godine se uopće nije trgovalo/Patrik Macek/PIXSELL

Burza zbog dugotrajne nelikvidnosti isključila tvrtke pa one od danas više nisu prisutne u ponudi kapitala.

S današnjim datumom prestaje trgovina dionicama našičke Nexe grupe, Kent banke, Pismorada i Drnišplasta.

One će biti isključene iz trgovanja CE Enter tržišta kojim upravlja Zagrebačka burza budući da ulagači za njih nisu imali interesa pa u pola godine nisu ni kupili niti prodali  – nijednu dionicu. Po istom kriteriju nelikvidnosti, dobro poznatoj boljci domaćeg tržišta kapitala zbog koje nas zaobilaze veći ulagači, crveni karton s te multilateralne platforme prošle godine dobilo je sveukupno deset vrijednosnica, među kojima i zvučnija imena poput Euroherca, Imex banke i Končar mjernih transformatora.

 

10 dionica

delistirano je s CE Enter tržišta u protekloj godini

Razina transparentnosti
Sa Zagrebačke burze ističu da nelikvidnost ne može biti razlog da se dionica izbaci iz trgovanja na Uređenom tržištu, top kotaciji. "Uređeno i CE Enter tržište razlikuju se po razini transparentnosti i uvjetima primanja u trgovanje, ali i isključenja iz trgovanja. U tom smislu, sukladno zasebnim pravilima CE Entera, moguće je da Burza isključi instrument s CE Enter tržišta zbog dugotrajne nelikvidnosti, odnosno ako tijekom šest mjeseci nije sklopljena nijedna transakcija uz izuzetak polugodišta kad je financijski instrument primljen u trgovinu", poručuju. U najvećem broju slučajeva, kompanije se same odlučuju delistirati s burze pravdajući to troškovima što je skupštinska odluka najčešće većinskog dioničara, premda za njihove manjinske vlasnike to znači manju transparentnost u poslovanju pa u konačnici slabije šanse da postignu fer vrijednost za svoje ulaganje.

Iščekuju nove vrijednosnice
Na uređenom tržištu ZSE provodi nadzor manje likvidnih dionica. Njih svaka tri mjeseca razvrstava na temelju prosječnog dnevnog prometa i broja transakcija unutar knjige ponuda. Lista takvih dionica objavljuje se svakoga prvog petka u tromjesečju, trenutno se na njoj nalazi 75 dionica kojima se trguje u tzv. modalitetu dražbe, odnosno dva sata dnevno između 11 i 13 sati.  Na Zagrebačkoj burzi ne kriju da željno iščekuju nova izdanja vrijednosnica koja bi vratila ulagače na burzu, ali i povećala interes tvrtki za prikupljanje kapitala na tržištu kapitala. Kandidata među državnim tvrtkama ima, a ako je suditi po najavama, prvi bi se na burzi mogao naći HEP. 

Komentirajte prvi

New Report

Close