Dionice neće biti popularne najmanje godinu dana

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2018. u 05:55
Ovogodišnji prosinac mogao biti biti najlošiji za američke dionice od 1931. i Velike depresije/REUTERS

Burzovna statistika od završetka 2. svjetskog rata pokazuje kako ‘medvjeđe tržište’ na Wall Streetu u prosjeku traje 13 mjeseci, a indeks potone 30 posto.

Najvažniji svjetski burzovni indeksi zakoračili su u "medvjeđe tržište" što je označilo eskalaciju višemjesečne rasprodaje dionica.

No, vladavina "medvjeda" mogla bi potrajati više od godinu dana, ako je suditi po burzovnoj statistici od završetka 2. svjetskog rata. Medvjeđe tržište definira se kao pad vrijednosti burzovnog indeksa preko 20 posto u odnosu na najvišu vrijednost u godinu dana, a na Wall Streetu prvi se tom "titulom" okitio tehnološki Nasdaq koji je granicu probio u petak. 

Globalni pad 
Potonuvši 2,7 posto na 2351 bod, u ponedjeljak se u "medvjeđem tržištu" našao i S&P 500 na krilima vijesti da je ministar financija Steven Mnuchin razgovarao s predstavnicima banaka i dobio uvjeravanja da je financijski sektor zdrav. Na globalnoj razini, u tom se društvu nalazi i njemački DAX, pa indeks Šangajske burze te japanski Nikkei. "Volio bih da mogu biti optimističniji, ali ne vidim mnogo pozitivnih znakova.

Smatram da najgore dolazi sljedeće godine i tek smo u prvoj polovici globalnog medvjeđeg tržišta", izjavio je za CNBC Mark Jolley, analitičar u CCB International Securitiesu. Zanimljivo je da su američki burzovni indeksi potonuli u "medvjeđe tržište" u prosincu, mjesecu koji je uobičajeno vrlo povoljan za cijene dionica. No, ne i ove godine. Štoviše, ovaj bi prosinac mogao biti najgori za američke dionice od 1931. i Velike depresije. Ako je suditi po burzovnoj povijesti, pesimizam na dioničkim tržištima neće tako brzo proći, a još će više vremena trebati za oporavak. 

Dug oporavak
Prema podacima banke Goldman Sachs od kraja 2. svjetskog rata, "medvjeđa tržišta" na Wall Streetu u prosjeku traju 13 mjeseci, a u tom razdoblju indeks S&P 500 izgubi više od trećine vrijednosti.Za oporavak u pravilu treba 22 mjeseca, odnosno gotovo dvije godine. Najduže zabilježeno "medvjeđe tržište" od 1945. zabilježeno je od ožujka 2000. do listopada 2002. godine što je 31 mjesec, a za brisanje gotovo 50 posto minusa trebalo je punih 56 mjeseci. U posljednjoj vladavini "medvjeda", od listopada 2007. do ožujka 2009. za oporavak je trebalo 49 mjeseci.

Podaci pokazuju da i korekcije cijena dionice koje se definiraju kao pad s vrhunca između 10 i 20 posto imaju priličan devastirajući utjecaj na portfelje investitora. Statistika pokazuje kako korekcije u prosjeku traju četiri mjeseca, a u tom razdoblju dionički indeks izgubi 13 posto vrijednosti. Za nadoknadu tog gubitka i vraćanje na "početne pozicije" u prosjeku treba četiri mjeseca.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cestitam, DJI je jucer zavrsio dan sa +1000 bodova, prvi put u povijesti. Happy Boxing day

New Report

Close