Dionice na Wall Streetu na najvišim razinama u povijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2016. u 08:47
Foto: Thinkstock

Najveće su dobitnice jučer bile dionice u rudarskom sektoru, s prosječnim rastom cijena za jedan posto, dok je energetski sektorojačao 0,6 posto.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina.

Dow Jones ojačao je 0,32 posto, na 18.636 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.190 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 5.262 boda. Sva ta tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine.

Najveće su dobitnice jučer bile dionice u rudarskom sektoru, s prosječnim rastom cijena za jedan posto, dok je energetski sektorojačao 0,6 posto.

To se zahvaljuje rastu cijena nafte jer se ulagači nadaju da bi na sastanku u drugom dijelu rujnu najveći svjetski proizvođači iz OPEC-a, ali i nečlanice tog kartela mogli dogovoriti zamrzavanje proizvodnje kako bi podržali cijene 'crnog zlata'.

To je potaknulo nadu da bi se uskoro mogla smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

S&P u plusu 7,2 posto

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od kraja lipnja, S&P 500 indeks na dobitku od početka godine 7,2 posto.

No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procjene postavili vrlo nisko.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata na samom je kraju, a po svemu sudeći, u drugom su tromjesečju zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale već četvrti kvartal zaredom.

Ipak, ulagači se nadaju da bi u idućim tromjesečjima, najkasnije u četvrtom, zarade konačno mogle zabilježiti rast na kvartalnoj razini.

Nema euforije na burzama

Isto tako, podršku tržištu pruža nada ulagača da će se američka središnja banka suzdržati od povećanja kamata u ovoj godini zbog nedovoljno snažnog rasta gospodarstva i nejake inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.

Unatoč rekordima indeksa, na tržištu ne vlada euforija, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 posto, na 6.941 boda, a frankfurtski DAX 0,24 posto, na 10.739 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 4.497 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close