Dionice na europskim burzama pale pod pritiskom Wall Streeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2018. u 11:27
Foto: Reuters

Trump je jučer ponovno, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cijena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promjene.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, prateći gubitke na Wall Streetu i azijskim tržištima, zbog pritiska na tehnološki sektor i jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,75 posto, na 7.003 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 posto, na 11.995 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.140 bodova.

Loše raspoloženja na burzama posljedica je jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu. Ipak, gubici na tržištima znatno su manji nego na Wall Streetu jer je jutros terminski S&P 500 indeks u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto.

A jučerašnji pad Wall Streeta posljedica je, među ostalim, pada tehnološkog sektora za 2,5 posto, pri čemu je najviše, 5,2 posto, pala cijena dionica Amazon.coma, što je posljedica novog napada predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na tog e-trgovca.

Trump je jučer ponovno, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cijena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promjene.

Tehnološki je sektor ionako već tjednima pod pritiskom kako zbog Amazona, tako i Facebooka jer se ulagači plaše strože regulacije u tom sektoru.

Osim toga, ulagači se plaše trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je u ponedjeljak Peking izvijestio o uvođenju carina do 25 posto na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svježeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD.

Premda su obje zemlje prošloga tjedna poručile da su spremne pregovarati kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže, Trump je za ovaj tjedan najavio uvođenje novih carina do 60 milijardi dolara na uvoz niza kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati nove protumjere Pekinga.

"Kineske carine ne izgledaju previše strašno, no komentari u kineskim državnim medijima poručuju da je Kina spremna zaoštriti situaciju ako pregovori ne uspiju", kaže Greg McKenna, strateg u tvrtki AxiTrader.

Zbog toga su i na azijskim burzama jutros cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na gubitku 0,35 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,5 posto, na 21.292 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close