Dionice na 16-mjesečnom minimumu

Autor: Tomislav Pili , 08. veljača 2016. u 22:00
Investitore sve više brine usporavanje gospodarstva/REUTERS

Početak tjedna donio oštar pad europskih i američkih burzovnih indeksa.

Uz iznimku Azije, globalna dionička tržišta u ponedjeljak je potresla još jedna rasprodaja. Europske dionice srušile su se na najnižu razinu u 16 mjeseci uslijed pada automobilskih i bankovnih dionica jer se investitori pribojavaju da bi Europska središnja banka mogla na zasjedanju u ožujku još više spustiti kamatne stope na depozite u negativni teritorij, slijedeći tako potez Banke Japana.

Oko 16.30 sati njemački indeks DAX gubio je 3,1 posto i nalazio se na ispod 9000 bodova dok je pariški CAC bio u padu za istovjetni postotak i nalazio se na 4071 bodova. Londonski FTSE bio je u nešto manjem minusu od 2,4 posto što ga je spustilo na 5707 bodova. Val rasprodaje zahvatio je i Atensku burzu gdje su se cijene dionica s padom od sedam posto stropoštale na razinu iz 1991. godine zbog bojazni da će financijski program pomoći trajati duže od predviđenog roka.

Potonuće europskih burzin slijedio je Wall Street, pa su istovremeno američki indeksi Dow Jones i S&P 500 gubili 1,8 posto. Pad Dowa Jonesa za 300 bodova bio je dovoljan za pad ispod razine od 16.000 bodova. Tehnološki Nasdaq bio je u nešto većem minusu od 2,2 posto. Prema mišljenju analitičara koje prenosi CNBC, američke investitore brine usporavanje gospodarstva. Takvi strahovi svoju su potvrdu dobili prošloga petka u izvješću o zaposlenosti koje je pokazalo 40.000 manje novih radnih mjesta od očekivanja. Od negativnog sentimenta ostala je pošteđena samo Azija s rastom tokijskog Nikkeija te hongkonškog indeksa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close