Dionice Metals banke skinute s najviše kotacije Beogradske burze

Autor: Vladimir Harak , 11. studeni 2008. u 20:00

Još uvijek su neobjašnjeni svi problemi zbog kojih je središnja banka Srbije uvela prinudnu upravu u banku

Komisija za listiranje Beogradske burze isključila je vrijednosne papire novosadske Metals banke (MTBN) sa A liste i prebacila ih na izvanburzovno tržište. To je, u neku ruku, burzovni epilog čudnih prošlomjesečnih događaja u ovoj poslovnoj banci, koji su svoju kulminaciju doživjeli 24. listopada, kad je Narodna banka Srbije (NBS) u banci postavila prinudnu upravu. Prinudnim mjerama prethodilo je višednevno narušavanje likvidnosti, kada Metals banka nije uspijevala ažurno realizirati platne naloge svojih klijenata.

Nepravilnosti u poslovanju
Metals banka, kao prva i jedina bankarska kuća, na listu najlikvidnijih tvrtki Beogradske burze ušla je 22. kolovoza 2008. godine. Nepuna dva mjeseca kasnije NBS je izvijestila da su u njenom poslovanju uočene određene nepravilnosti. Uvedene su preventivne i korektivne mjere kako bi se stabiliziralo poslovanje i ništa nije nagovještavalo da će u konačnici doći do tako radikalnih rješenja. Banka je imala visoku adekvatnost kapitala i velika sredstva u nekretninama, tako da se računalo da bi relativno lako mogla izaći iz teškoća. Ni nakon priopćenja Komisije za listiranje neke stvari nisu razjašnjene. Odmah poslije obavijesti da je NBS prema njoj primjenila određene mjere, Beogradska burza je od Metals banke tražila dodatna objašnjenja, s obzirom da nove okolnosti mogu utjecati na njezino poslovanje i da su takove informacije bitne za investitore. Kako je od banke stiglo samo novo priopćenje u kojem je težište bilo na poslovnim rezultatima, burza je u novom dopisu zahtijevala detaljno i sveobuhvatno obrazloženje kako je ova financijska kuća došla u krizu likvidnosti. Konkretnog odgovora nije bilo, tako da je Komisija za listiranje, na temelju zakona o tržištu vrijednosnih papira, donijela odluku o skidanju MTBN sa A liste. U obrazloženju je rečeno da vrijednosnice, koje su primljene na tzv. prime market, uz ispunjenje temeljnih uvjeta i kriterija, moraju odgovoriti i zahtjevima visoke transparentnosti i javnosti u poslovanju. Tako je 339.749 dionica, čija je nominalna vrijednost 12.850 dinara (oko 150 eura), vraćeno na izvanburzovno tržište. Pred njima je neizvjesna budućnost. MTBN je tijekom proljeća i ljeta dijelila sudbninu odstalih dionica na Beogradskoj burzi i bilježila usporen pad svoje vrijednosti. U rujnu, a posebice u listopadu, došlo je do dramatičnog pada cijene, tako da je 7. studenog trgovanje ovom dionicom zaključeno na 7.776 dinara, što je veoma blizu povijesnog minimuma.




Duboka kriza
Postignuta cijena je 8,9 puta niža od povijesnog maksimuma (68.979 dinara) ostvarenog 4. travnja 2007. godine, a 5,4 puta niže od vrijednosti MTBN na početku ove godine (42.000 dinara). Dubinu krize u kojoj se nalazi Beogradska burza ne oslikava samo činjenica da su na prestižnoj A listi ostale samo tri vrijednosnice: Sojaprotein, Energoprojekt holding i Tigar, već i opomena burze gumarskom kombinatu iz Pirota da bi zbog niske likvidnosti njegovih dionica i one mogle biti prebačene na izvanburzansko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close