Dionice koje su vukle Wall Street u nemilosti investitora

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2018. u 09:31
Dionice Facebooka, Amazona, Netflixa i Googlea pod pritiskom/Thinkstock

Ulagači se pribojavaju posljedica skandala sa zlouporabom podataka.

Skupini tehnoloških dionica koje su početkom godine bile glavni pokretač rasta Wall Streeta investitori sve više okreću leđa.

Kako piše Reuters, fond menadžeri koji upravljaju portfeljima u kojima su i dionice Facebooka, Amazona, Netflixa i Googlea (FANG dionice) sve su zabrinutiji hoće li se Facebookov skandal sa zloupotrebom podataka korisnika preliti i na ostatak tehnološkog sektora. 

Eskalacija od utorka 
Tehnološki sektor već je danima pod pritiskom na američkim burzama, a eskalacija je dosegnuta u utorak kada je indeks koji prati FANG dionice uz još šest izdanja potonuo preko šest posto, najviše od rujna 2014. godine. Facebook za ovu godinu bilježi gotovo 15 posto minusa, a Google 4,5 posto. S druge strane, Amazon je u prva tri mjeseca ojačao dodatnih 22,4 posto, a Netflix je nezaustavljiv s dodatnih 49 posto rasta.

 

10 posto

gubitka bilježi S&P 500 u odnosu na rekordnu razinu

Podsjetimo, prošle godine svaka od FANG dionica skočila je više od 33 posto čime su indeks S&P 500 povukli u plus od gotovo 20 posto. Za ovu godinu S&P 500 u gubitku je od 2,2 posto i gotovo 10 posto niže od rekordna 2872 boda zabilježenih 26. siječnja. "Postoji legitimna zabrinutost oko poslovnog modela tih kompanija i očekujem da će se naći na meti regulative koja će pojesti dio profitnih marži", ocjenjuje Michael Cuggino, fond menadžer Permanent Portfolija koji upravlja sa 17 milijardi dolara. Osim mogućnosti oštrije regulative, investitore sve više odbijaju i vrlo visoka vrednovanja te skupine dionica. Čak i nakon nedavne rasprodaje dionicom Netflixa trguje se uz omjer cijene i zarade (P/E) od astronomskih 210 dok je u slučaju Amazona taj omjer na vrtoglavih 327. 

 

15 posto

minusa za ovu godinu bilježi Facebook

Privlačniji obrambeni sektor 
S druge strane, taj je omjer kod Facebooka i Googlea – tvrtki koje su izravno povezane sa zabrinutošću oko strožije regulative – na najnižoj razini u godinu dana. Omjer cijene i zarade za S&P 500 dosegao je – po mnogim mišljenjima precijenjenih – 21,7. Prema navodima Reutersa, investitori se sve više okreću dionicama iz energetskog i obrambenog sektora. Margaret Patel iz Wells Fargo Fundsa ističe kako bi dionice obrambenog sektora trebale profitirati od povećanih ulaganja u obranu, kako u SAD-u, tako i u ostatku svijeta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ha ha,a kod nas su dionice na P/E 10 preskupe, ali na P/E 0,5-1 bi recimo bile isplative

New Report

Close