Dionice hrvatskih brodara odolijevaju snažnom padu vozarina

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2009. u 22:00

Nakon snažnog rasta početkom godine, BDI indeks je zabilježio pad u posljednjih nekoliko mjeseci i ne očekuje se njegov rast

Usprkos negativnom trendu vozarina na svjetskom tržištu u posljednje vrijeme, dionice hrvatskih brodara nisu zabilježile bitniji pad. Atlantska plovidba, najlikvidnija dionica u sektoru, je od kraja svibnja izgubila 1,8 posto vrijednosti, Jadroplov je skliznuo 7,7 posto, dok je jedino Uljanik plovidba izgubila nešto ozbiljnijih 17,3 posto.

Baltic Dry Index (BDI), mjera troškova vozarina za rasute terete na 40 svjetskih plovidbenih ruta, u tom je razdoblju zabilježio pad od gotovo četrdeset posto. Prošlog tjedna u utorak, nakon devet dana uzastopnog pada, BDI se spustio na 2623 bodova te je u samo tjedan dana indeks izgubio 17 posto vrijednosti. Pad indeksa analitičari su protumačili smanjenjem uvoza željezne rude u Kinu nakon rekordnog uvoza rude prošlog mjeseca. Kina, najveći svjetski potrošač željezne rude u srpnju je uvezla ukupno 58,1 milijuna tona što predstavlja rast od 5 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom. Zbog rasta uvoza rude u Kinu u prvih šest mjeseci, BDI indeks je bilježio rast od čak 238 posto od početka godine. Na početku šestog mjeseca indeks je dosegnuo najvišu razinu ove godine od 4290 bodova, a nakon toga bilježi strmoglavi pad. Do prošlog tjedna vrijednost mu je pala 38,8 posto. Sredinom prošlog tjedna indeks se počeo polako oporavljati, no još uvijek se nalazi tek nešto iznad razine od 2700 bodova. Analitičari su većinom složni da će indeks u naredno vrijeme nastaviti svoj negativni trend zbog niza razloga. Krajem prošle godine vozarine brodova rasutih tereta znatno su pale zbog manjka potražnje na što je utjecala svjetska kriza. Međutim početkom ove godine svjedočili smo postepenom rastu vozarine na što je utjecala potražnja za prijevozom željezne rude. Kineske željezare odlučile su iskoristiti priliku i kupovati željeznu rudu po niskim cijenama i gomilati te sirovine. Analitičari očekuju da će kineske željezare smanjiti uvoz u naredno vrijeme dok ne postignu godišnju cijenu za željeznu rudu s najvećim proizvođačima poput Rio Tinta, BHP Billitona i Vale SA. Usprkos očekivanjima, kineski brodar Sinotrans Shipping, predviđa daljinji porast uvoza željezne rude do kraj godine zbog uspješnost financijskog stimulativnog plana vrijednog 585 milijardi dolara. Međutim Sinotrans ne očekuje rast BDI indeksa zbog rasta uvoza, nego smatraju da će zbog povećanja svjetske flote brodova vozarine ostati na niskim razinama i idućih nekoliko mjeseci.

Tomislav Žic, www.ilirika.hr

Izdvojeno

Gužve u lukama
Kineske željezare su početkom ove godine počele kupovati željeznu rudu kako bi iskoristile nisku cijenu koja je bila posljedica početka krize. Iako je jedan dio te sirovine iskorišten za proizvodnju željeza za domaće potrebe, veći dio sirovine završio je u raznim skladištima, u lukama, pa čak i na brodovima usidrenim u luci. Kineski trgovci smatraju da se više željezne rude uvezlo nego što mogu prihvatiti sve kineske luke. Zbog toga su se stvarale velike gužve u kineskim lukama za iskrcavanje tereta, međutim sada sve manji i manji broj brodova čeka za iskrcavanje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

trebalo je u dnu navesti da je autor stav o kretanju cijena dionica u 2009. zauzeo vec krajem prosle godine [lol]
http://www.nacional.hr/clanak/50852/sest-sigurnih-dionica-za-2009
‘S njim se slaže i Tomislav Žic, glavni analitičar brokerske kuće Ilirika vrijednosni papiri. On rast cijena dionica ne očekuje prije kraja 2009., a i tu procjenu naziva optimističnom’

ali ajde, bolje i ovo nego da o brodovima, kao nekoc, pise silvije tomasevic [tongue]
http://www.poslovni.hr/102634.aspx

Tekst je napisan s ciljem rušenja cijene HR brodara na ZSE. Nije točno da je BDI index rastao snažno početkom godine, sve do svibnja mjeseca je BDI bio ispod 2000 bodova, snažan rast se dogodio u svibnju i početkom lipnja kada je u 20 dana BDI porastao skoro 2000 bodova da 4290 bodova. Prema FFA tj terminski ugovorima brodskog prijevoza očekuje se već idući tjedan ponovo snažan rast BDI indexa.

New Report

Close