Dionice Agrokora najveće gubitnice na Zagrebačkoj burzi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2017. u 10:00
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Među sektorskim indeksima, najviše je pala Crobexindustrija, za 12,8 posto.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali više od 2,5 posto, a najveće su gubitnice bile dionice Agrokora kojima su cijene prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave potonule između 56 i 89 posto.

Crobex indeks prošloga je tjedna skliznuo 2,68 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 za 2,86 posto, na 1.080 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pala Crobexindustrija, za 12,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 41,4 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego tjedan dana prije, no zbog praznika se trgovalo jedan dan manje.

"Skraćeni tjedan na Zagrebačkoj burzi, u kojem su dovršene objave rezultata kompanija za devet mjeseci, obilježen je snažnom korekcijom Crobexa te redovnim dnevnim prometima koji su bili na najvišoj razini u posljednjih mjesec i pol dana. Tako su prosječni prometi iznosili oko 11 milijuna kuna, a vrijednost indeksa Crobex smanjena je za gotovo 3 posto, nakon što je taj indeks zabilježio pad vrijednosti u svim trgovinskim danima u tjednu", ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Samo u petak indeksi su pali za gotovo 1,3 posto, a tog prvog dana ponovnog trgovanja dionicama tvrtki iz sastava Agrokora, njihove cijene potonule su između 56 i 89 posto.

U petak je, naime, započelo trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, s obzirom da su te kompanije objavile godišnja izvješća za 2016. i prve rezultate u 2017., pri čemu se njihovim dionicama trgovalo u modelu dražbe, dok je u modalitetu kontinuirane trgovine bila samo dionica Leda.

Njome je ostvaren i najveći promet, 6,8 milijuna kuna, a cijena joj je potonula za 82,8 posto, na 603,07 kuna.

Još veći pad cijene, za 89,06 posto, na 5.999 kuna, zabilježila je dionica Jamnice, kojom je ostvaren promet od oko 960 tisuća kuna.

I ostale dionice iz sastava Agrokora zabilježile su debele minuse. Tako je dionici Zvijezde cijena snižena za 80,8 posto, na 380 kuna, Belja za 69 posto, na 2,47 kuna, a Vupika za 56,4 posto, na 8 kuna.

Pritom je nešto veći promet imala tek dionica Belja, 115 tisuća kuna, dok su dionicama Zvijezde i Vupika ostvareni skromni prometi od tek 1,5, odnosno 1,2 tisuće kuna.

U fokusu investitora protekloga su tjedna bile i dionice Valamar Rivijere, s prometom od 8,1 milijun kuna. Cijena im se spustila 3,8 posto, na 44,10 kuna.

Znatniji promet, gotovo 5 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom HT-a, uz pad cijene za 1,89 posto, na 169,24 kune. Tako se njome ponovno trguje ispod 170 kuna po prvi put od svibnja ove godine.

Prometom se također istaknula i dionica Arena Hospitality grupe kojom je protrgovano za 3,2 milijuna kuna, uz rast cijene od 3,5 posto, na 471 kunu, nakon što je ta grupa objavila konsolidirani kvartalni izvještaj.

"Ta grupa je ostvarila rast svih relevantnih pokazatelja kako u hrvatskom, tako i u inozemnom dijelu poslovanja, pri čemu su prihodi u Hrvatskoj narasli 10,3 posto, a u Njemačkoj i Mađarskoj 29,1 posto na godišnjoj razini. EBITDA je u hrvatskom dijelu poslovanja narasla za 14,8 posto, dok je inozemno poslovanje ostvarilo EBITDA-u od 31 milijun kuna u usporedbi s prošlogodišnjim gubitkom od 0,9 milijuna", navodi Luka Grgić.

Od 77 dionica kojima se prošloga tjedna trgovalo, njih 18 zabilježilo je rast cijene, četiri stagnaciju, a 55 pad.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Dionice građevinskih tvrtki su također u velikom padu, a što nema direktne veze s Agrokorom. Dionica Tehnike danas potone 22 % zbog predstojeće predstečajne nagodbe, ali s obzirom na cenzuru na ovom portalu, o tome je najbolje ne talasati. Pitam se samo koliko su pojedinci koji upravljaju medijima spremili u svoje đepove kako bi kontaminirali i privatizirali medijski prostor prema željama pojedinih interesnih skupina, moćnika i “uglednika”.

Zanimljivo, kad je trebalo skupo kupovati, mirovinski fondovi su složno potrošili naše novce na Ledo i slične. Sad kad bi trebalo mudro šutjeti i čekati rasplet, rasprodaju ih budzašto. Jel treba biti glu.p ili vrhunski obrazovan za takav stupanj profesionalnosti? Ili je samo nama o čijoj se lovi radi sumnjivo kako se politika i lopovi lijepo slože kad nas treba zakonito oderati?

Navodno kupuju neki stranci, sigurno nemaju pojma što namjerava Ramljak.

New Report

Close