Dioničarima Atlantica ide 107 milijuna kuna, 40 više no lani

Autor: Jadranka Dozan , 08. svibanj 2019. u 22:01
Tedeschijevoj obitelji na račune će sjesti 60-ak mil. kuna/Marko Lukunić/PIXSELL

Više burzovnih profesionalaca koji imaju dionice ATGR priznaje kako je iznos dividende ipak premašio njihova očekivanja.

Dioničari Atlantic grupe ove će se godine počastiti rekordnim dividendama. Uprava i nadzorni odbor kompanije za glavnu skupštinu koja će se održati krajem lipnja predložili su 32 kune dividende po dionici ili ukupno 106,7 milijuna kuna, i to dijelom iz lanjske, a dijelom iz zadržanih dobiti iz prijašnjih godina.

Usporedbe radi, prema prošlogodišnjih 20 kuna po dionici to je povećanje za čak 60 posto ili ukupno 40 milijuna, a u odnosu na 2017. kad je po dionici isplaćeno 13,50 kuna (ukupno 45 mil.) ovogodišnja je dividenda izdašnija čak 2,4 puta.  S obzirom na tržišnu cijenu dionice, predloženi iznos implicira i solidnih 2,8 posto dividendnog prinosa. Emilu Tedeschiju kao većinskom dioničaru (50,2%) u srpnju će tako "sjesti" oko 53 milijuna kuna, a s dionicama ostatka obitelji, Tedeschijevima pripada ukupno 60-ak milijuna kuna.

Daljnjih 32-33 milijuna rasporedit će se mirovinskim fondovima koji drže 30-ak posto kapitala Atlantica.   Više burzovnih profesionalaca koji u portfelju imaju dionice ATGR priznaje kako je iznos dividende ipak donekle premašio njihova očekivanja. Očito je, kažu, kako Emil Tedeschi time želi poručiti kako mu je stalo do povjerenja (institucionalnih) investitora. To prije što u toj skupini ulagatelja nemali broj ima dosta zadrške prema valuacijama Atlantica.

Istodobno, značajno povećanje dividende dijelom se iščitava i kao signal da u bliskoj budućnosti nije na pomolu značajnija akvizicija ili općenito velika investicija. Kad su posrijedi akvizicije, međutim, to ne znači da takvih apetita ili potencijalnih meta nema.  U protekle dvije godine oni se izravno ili posredno najviše vezali uz restrukturiranje Agrokora. Za neke proizvodne sastavnice Agrokora praktično od uvođenja izvanredne uprave Atlantic je figurirao kao interesent, što je Tedeschi i otvoreno govorio. U posrednoj vezi s tim, pak, još lani se naveliko  spekuliralo o Francku kao prepoznatoj meti.

Potonje više nije aktualno, prema svemu sudeći ni u "novom Agrokoru" (Fortenovi) još nije vrijeme za vlasnička preslagivanja u pojedinim segmentima biznisa. 

Kako bilo, Lada Tedeschi Fiorio, u Upravi Atlantica odgovorna za strategiju i poslovni razvoj, još je prije nekih godinu dana izjavila da se traže prilike za veći rast te da imaju nekoliko mogućih meta na vidiku, ali ne i u fazi pregovora". U međuvremenu je Atlantic nastavio dezinvestirati tzv. nestrateške operacije i potpuno se riješio segmenta sportske i funkcionalne prehrane.  U pogledu investicijskog potencijala i akvizicijskih planova valja primijetiti da je Atlantic u 2018. učvrstio financijsku poziciju, zaključivši godinu s omjerom neto duga i operativne dobiti EBITDA od 1,5, što je najniža razina zaduženosti još od akvizicije Droge Kolinske 2010. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close