Dioničari za brak Frankfurta i Londona

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2017. u 22:00
Larry Fink, predsjednik američkog fonda Blackrock/REUTERS

Najveći investicijski fond na svijetu Blackrock podržao spajanje dviju burzi.

Najveći investicijski fond na svijetu Blackrock koji je drugi najveći dioničar Londonske burze (LSE) i Deutsche Börse (DB) javno je podržao spajanje ta dva burzovna operatera uoči objave ključnih regulatornih zahtjeva.

"Skeptici ovog spajanja moraju uzeti u obzir potrebu snažnijih tržišta kapitala u Europi kao i činjenice da povezivanje može pozitivno djelovati na konkurentnost kroz produbljivanje pristupa kapitalu", istaknuo je predsjednik Blackrocka Larry Fink na primanju Deutsche Börse u ponedjeljak. Fink je dodao i kako je Deutsche Börse poduzeo važan korak prema stvaranju zdravijih tržišta kroz povezivanje s lSE, prenosi Reuters.

Poruku Larrya Finka treba iščitavati u kontekstu zabrinutosti hoće li regulatori dati zeleno svjetlo za to spajanje vrijedno 28 milijardi dolara. Naime, njemački regulatori, pribojavajući se posljedica britanskog izlaska iz Europske unije i gubitka pristupa europskom tržištu, žele da Frankfurt ima primat u ovom braku. Larry Fink je stoga naglasio kako Brexit znači da je održavanje veza s Londonom danas važnije nego ikada prije. Podsjetimo, Blackrock u svojim investicijskim fondovima upravlja s približno pet bilijuna dolara imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close