Dionicama Žitnjaka od 2. rujna ponovno moguće trgovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2019. u 09:42
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

U Hanfi su donijeli rješenje o ukidanju mjere obustave trgovanja dionicama Žitnjaka, budući da je završetkom postupka izvanredne uprave i obavještavanjem javnosti o tome prestao uvjet zbog kojih je ta mjera lani i donesena.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je utvrdilo da su prestali uvjeti zbog kojih je 1. ožujka 2018. privremeno obustavljenjo trgovanje dionicama Žitanjka te je naložilo Zagrebačkoj burzi da omogući nastavak trgovanja dionicama te kompanije iz sastava nekadašnjeg Agrokora od ponedjeljka, 2. rujna.

Hanfa je u ožujku 2018. naložila privremenu obustavu trgovanja dionicama Žitnjaka radi zaštite ulagatelja te osiguravanja urednog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu, jer je bio otvoren postupak izvanredne uprave, a u tom se postupku između ostalog moglo očekivati nastajanje brojnih okolnosti i informacija koje se mogu smatrati povlaštenima i koje mogu imati značajan utjecaj na trenutno i buduće poslovanje Žitnjaka, pa čak i na samu njegovu opstojnost. 

U Hanfi podsjećaju da je Uprava Žitnjaka 22. kolovoza ove godine izvijestila da je Trgovački sud u Zagrebu dan ranije utvrdio da je nad tom kompanijom pravomoćno završio postupak izvanredne uprave.

U obrazloženju tog rješenja navedeno je da završetkom postupka izvanredne uprave nad Žitnjakom prestaju prava i dužnosti izvanrednog povjerenika te da ono nastavlja poslovanje, dok dioničari zadržavaju sva prava.

U Hanfi su stoga donijeli rješenje o ukidanju mjere obustave trgovanja dionicama Žitnjaka, budući da je završetkom postupka izvanredne uprave i obavještavanjem javnosti o tome prestao uvjet zbog kojih je ta mjera lani i donesena.

Na Zagrebačkoj burzi tom dionicom posljednji put trgovano je 29. siječnja 2018. po cijeni od 60 kuna za dionicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close