Dionicama Brodogradilišta Viktor Lenac ostvaren promet veći od 7 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2018. u 10:02
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 29 milijuna kuna, što je 8 milijuna više nego tjedan dana ranije.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, drugog zaredom, a u fokusu ulagača bile su kompanije koje su objavile poslovne rezultate za prvo tromjesečje ove godine.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,42 posto, na 1.796 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,89 posto, na 1.046 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio Crobexnutris, s rastom od 2,8 posto, dok je najviše pao Crobexindustrija, za 2,45 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 29 milijuna kuna, što je 8 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Protekli trgovinski tjedan bio je obilježen objavama financijskih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje.

Iako je zadnji dan za objavu izvještaja na burzi ponedjeljak, većina kompanija u proteklom je tjednu objavila svoje poslovne rezultate”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar Zagrebačke banke.

Najveći promet, veći od 7 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicama Brodogradilišta Viktor Lenac, pri čemu im je cijena potonula više od 8 posto, na 9 kuna.

S prometom od oko 4,4 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, koja je poskupila 7,4 posto, na 290 kuna.

„Podravka je izvijestila o rastu prihoda od 8,3 posto te gotovo trostruko višom neto dobiti u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Oba segmenta, i prehrana i farmaceutika, zabilježili su rast prihoda od 9 i 5 posto, a iz Podravke još navode da su dobri poslovni rezultati posljedica organskog rasta, bez izvanrednih utjecaja”, objašnjava Vinko Jurić.

Iz Podravke su izvijestili i da je Nadzorni odbor predložio glavnoj skupštini odluku prema kojoj bi se dioničarima isplatila dividenda od 7 kuna bruto po dionici, isto kao i lani.

Po prometu od gotovo 3,5 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla 1,5 posto, na 40 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 2,8 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 1,9 posto, na 163 kune.

HT je izvijestio prošloga tjedna kako je u prvom kvartalu ostvario neto dobit od 166 milijuna kuna, što je za 11,8 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi pali za 1,1 posto, na 1,8 milijardi kuna.

„Iz HT-a navode i da su povećali investicije, odnosno kapitalna ulaganja, za 21 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, na 442 milijuna kuna”, ističe Vinko Jurić.

Povlaštenim izdanjem Adrisa ostvareno je prošloga tjedna 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,5 posto, na 418 kuna.

Uprava i Nadzorni odbor Adris Grupe predložili su glavnoj skupštini odluku o isplati dividende u iznosu od 17,5 kuna po dionici, dok je lani dividenda iznosila 17 kuna.

Dionicama Končara prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od gotovo milijun kuna, pri čemu im je cijena pala 0,75 posto, na 665 kuna.

Promet veći od 900 tisuća kuna ostvaren je i dionicom AD Plastika, koja je poskupila 5,6 posto, na 190 kuna.

Ta je kompanija prošloga tjedna objavila da je kao grupa u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 31,8 milijuna kuna, što je 36 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su prihodi te grupe porasli više od 20 posto, na 323 milijuna kuna.

Među najvećim gubitnicama prošloga se tjedna našla dionica Ericssona Nikole Tesle, s padom cijene za 7,9 posto, na 1.055 kuna, uz promet od gotovo 880 tisuća kuna.

Ta je tvrtka izvijestila da je u proteklom tromjesečju zabilježila rast neto dobiti od 52 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 30,3 milijuna kuna, no prihodi su joj pali više od 5 posto, na 341 milijun kuna.

Ericsson NT objavio je i kako je Nadzorni odbor predložio glavnoj skupštini da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 32,50 kuna po dionici, znatno manje u odnosu na lanjsku dividendu od 90 kuna.

Od 69 izdanja kojima se prošloga tjedna trgovalo, njih 24 zabilježilo je rast cijene, 34 pad, a 11 stagnaciju.

„U ponedjeljak je zadnji dan objave financijskih izvještaja za prvo tromjesečje ove godine, pa se još početkom sljedećeg tjedna može očekivati kretanje prometa i cijena dionica sukladno objavama kompanija”, zaključuje Vinko Jurić.

Komentirajte prvi

New Report

Close