Dionica Imunološkog do jučer je potonula 36,5 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2015. u 09:29
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tjedan za nama prošao je na domaćoj burzi bez većih uzbuđenja, a od važnijih zbivanja izdvajaju se neuspjeli pregovori o ujedinjavanju hrvatskih šećerana.

Na Zagrebačkoj burzi i u petak se očekuje slab obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, koji su na putu još jednog gubitka, drugi tjedan zaredom.

Svih 7 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,11 posto, na 1.710 bodova, a Crobex10 za 0,25 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je niskih 4,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke, s prometom od 998,9 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 1,04 posto, na 38 kuna.

Po prometu slijedi dionica HT-a, s 736,9 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,10 posto, na 162,01 kunu.

Najviše je potonula cijena dionice Termes grupe, u čijem sastavu je Tvornica šećera Osijek, i to za više od 27 posto, na 91,12 kuna. Istodobno, najveći rast cijene bilježi dionica Genere, za više od 25 posto, na 63,3 kune.

Od početka tjedna Crobex je u minusu 0,97 posto, a Crobex10 za 0,23 posto.

"Tjedan za nama prošao je na domaćoj burzi bez većih uzbuđenja, a od važnijih zbivanja izdvajaju se neuspjeli pregovori o ujedinjavanju hrvatskih šećerana te vjerojatno još jedan neuspjeh CERP-a pri prodaji državne imovine", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Viro i Sladorana nisu uspjeli postići dogovor sa većinskim vlasnikom Tvornice šećera Osijek, a kao glavni razlog ističe se gubitak potpore Vira kod poslovnih banaka koje ih nisu podržale u ovoj velikoj transakciji kojom bi se okrunila proizvodnja šećera. Dionica Termes grupe ovaj tjedan je u minusu 24,23 posto, navodi Obućina.

"Nadalje, CERP je obavijestio kako je za udjel u Imunološkom zavodu pristigla samo jedna obvezujuća ponuda koju je dostavila Visia Croatica. Pitanje je koliko je realno očekivati da Visia može ispuniti sve uvjete propisane u natječaju nakon što su i Pharmas i JGL odustali od natječaja zbog toga što su uvjeti nerealni", ocjenjuje Obućina.

Dostavljena ponuda tek će se detaljno analizirati a konačno odluku odnijeti će Vlada.

Dionica Imunološkog, nakon što je 18. ožujka dosegnula najvišu razinu od svibnja 2012. od 113,44 kune, do jučer je potonula 36,5 posto, na 72 kune.

A na Wall Streetu su dionice pale četvrti dan za redom, što predstavlja najduži negativni niz od siječnja. Dow Jones skliznuo je 0,23 posto, na 17.678 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,24 posto, na 2.056 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 4.863 boda.

"S&P 500 je od početka godine u minusu 2,5 posto, izbrisavši sav ovogodišnji rast nakon što je u prošli petak bio samo pola posto od rekordne razine", navodi Obućina.

Početkom četvrtog mjeseca očekuju se objave izvještaja za prvi ovogodišnji kvartal, a analitičari imaju negativna očekivanja za poslovanje kompanija iz S&P 500 indeksa prvi put nakon 2009., dodaje.

"Danas se ne očekuju značajnije domaće objave, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje su oči uprte prema SAD-u te objavi podataka o BDP-u i obraćanju Janet Yellen, predsjednice američkog Feda", uaključuje Obućina.

Komentirajte prvi

New Report

Close