Dionica HT-a pojeftinila na 165,5 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2014. u 09:30
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj je burzi obujam trgovanja u ponedjeljak splasnuo, dok su Crobexi zabilježili tek neznatne pomake, a takvo se trgovanje očekuje i danas jer nema važnijih poslovnih vijesti.

Na Zagrebačkoj je burzi obujam trgovanja u ponedjeljak splasnuo, dok su Crobexi zabilježili tek neznatne pomake, a takvo se trgovanje očekuje i danas jer nema važnijih poslovnih vijesti.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,01 posto, na 1.749 bodova, dok je Crobex10 za toliko ojačao, dosegnuvši 981,50 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna kuna manje nego u petak.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Petrokemija, sa skokom cijene za 7,50 posto.

Ojačala je i cijena dionice Podravke, za 2,59 posto na 292,90 kuna, nakon vijesti da je ta tvrtka potpisala ugovor s PIK-om Vrbovec, kojim preuzima poslovanja proizvodnje i prodaje konzerviranih mesnih pašteta i proizvoda od mesa.

Dionica HT-a pojeftinila je, pak, 0,45 posto, na 165,5 kuna, nakon objave da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja predloženu koncentraciju HT-a i Optima telekoma ocijenila uvjetno dopuštenom.

„Posljednjih dana nema važnijih vijesti, ni zbivanja na domaćem tržištu, pa obujam trgovanja slabi, a Crobexi stagniraju. Kako ni danas nema poticaja na vidiku, trgovanje bi moglo biti slično jučerašnjem“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Ni na makroekonomskoj sceni nema poticajnih vijesti. Analitičari Erste grupe jučer su objavili prognoze da će u svim zemljama središnje i istočne Europe gospodarski oporavak biti nastavljen i u 2014. godini, jedino bi hrvatsko gospodarstvo moglo stagnirati zbog fiskalnih restrikcija te problema s izvoznim tržištem i konkurentnošću.

I na svjetskim je burzama posljednjih dana zavladao oprez. Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, a pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

S&P 500 indeks potonuo je 1,08 posto, na 1.845 bodova, Dow Jones 1,02 posto, na 16.245 bodova, a Nasdaq indeks 1,16 posto, na 4.079 bodova.

Na većini azijskih burzi jutros su cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu i nedostatka vijesti koje bi jasnije usmjerile ulagače.

„I na inozemnim se burzama opreznije trguje, nakon što su pojedini vodeći burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine. No, takve su korekcije uobičajene nakon snažnog uzleta“, zaključuje Harambašić Nereau.

Komentirajte prvi

New Report

Close