Dionica HT-a na povijesnom minimumu, Magma najveća dobitnica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2013. u 13:38
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Najlikvidnija je danas dionica HT-a, s 1,71 milijun kuna prometa. Cijena joj je potonula 3,2 posto, na 175,32 kune, što je njezina najniža razinu od početka trgovanja tom dionicom na Zagrebačkoj burzi.

U nestabilnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks oko podneva bio je u plusu nešto više od pola posto, dok je Crobex10 bio u minusu 0,11 posto, pri čemu je dionica HT-a pala na povijesno najnižu razinu, a najveća dobitnica bila je dionica Magme.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,53 posto, na 1.794 boda, dok je Crobex10 bio u minusu 0,11 posto, na 1.007 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,16 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„I dalje se na domaćem tržištu može očekivati nešto nestabilnije trgovanje. S tehničkog aspekta, nakon što je Crobex probio podršku na 1.800 bodova, sada se oporavlja, pri čemu će na prvi otpor, iako slabašan, naići upravo na 1.800 bodova, a sljedeći na 1.840 bodova, gdje se nalazi njegov 20-dnevni pomični prosjek“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Podrške Crobexu, pak, nalaze se na 1.773 bodova, odnosno na 1.740 bodova, dodaje.

Gašparević predviđa da bi idućih 7 do 10 dana Crobex još mogao kliziti, no tada bi formirao cjenovno dno, te bi se napokon mogao završiti negativni trend na domaćem tržištu.

Najlikvidnija je danas dionica HT-a, s 1,71 milijun kuna prometa. Cijena joj je potonula 3,2 posto, na 175,32 kune, što je njezina najniža razinu od početka trgovanja tom dionicom na Zagrebačkoj burzi.

Iz HT-a su jučer kazali da će odluka Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) o smanjivanju veleprodajne cijene mobilnih razgovora zasigurno negativno utjecati na njegovo poslovanje, no oni tu će odluku ispoštovati.

Podsjetimo, HAKOM je donio odluku da vodeće telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj do 1. siječnja 2015. godine smanje veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora u tri navrata, radi usklađivanja s EU propisima.

Znatnije se trgovalo i dionicom Kraša, čija je cijena skočila 11,56 posto, na 420 kuna, uz promet od 622.000 kuna.

Ipak, među najvećim dobitnicama danas je dionica Magme, čija je cijena skočila 90 posto, na 133 kune.

Danas je objavljeno da je većina vjerovnika Magme prihvatila plan financijskog restrukturiranja te tvrtke predložen u postupku predstečajne nagodbe pa je Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) Magmi naložilo da nadležnom trgovačkom sudu podnese prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe. Podršku tom planu dali su vjerovnici na koje se odnosi 69,33 posto tražbina prema Magmi.

Istodobno, najveća gubitnica je dionica Diokija, s padom cijene za gotovo 14 posto, nakon jučerašnjeg pada za 28 posto uslijed toga što jučer vjerovnici nisu prihvatili predloženi plan restrukturiranja društva.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Meni je isto dosadno ovako dugo raspravljati o nazivu koji postoji u registru, ali dok se ne dogodi čudo da se javno objave informacije i/ili zarade milijuni od kojih ću imati koristi, tu sam [emo_smijeh].

Dosadan si Karuba.

Što je to Magma, neka virtualni subjekt?

New Report

Close