Dionica godine prema izboru javnosti je Valamar Adria Holding

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2013. u 17:03
Svečanost dodjele nagrada Zagrebačke burze. Petar Glebov/PIXSELLl

Dobitnica nagrade Zagrebačke burze za dionicu s najvećim prometom u 2013. je, drugu godinu zaredom, dionica Hrvatskog telekoma (HT), za najveći porast cijene Atlantske plovidbe…

Dobitnica nagrade Zagrebačke burze za dionicu s najvećim prometom u 2013. je, drugu godinu zaredom, dionica Hrvatskog telekoma (HT), za najveći porast cijene dionica Atlantske plovidbe, a nagrada za dionicu s najvećim porastom prometa pripala je dionici Leda.

Zagrebačka burza dodijelila je danas nagrade za 2013. godinu u sedam kategorija.

Dionica godine prema izboru javnosti i ove je godine dionica Valamar Adria Holdinga, taj je izbor proveden putem online ankete na internetskim stranicama Zagrebačke burze, a dionice za tu kategoriju nominirali su članovi Burze.

Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i Erste&Steiermaerkische Bank dijele nagradu za Člana godine, a nagradu Akedemije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala dobio je Financijski klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Nagrada za izuzetan doprinos razvitku tržišta kapitala pripala je prof. dr. sc. Silviju Orsagu koji je u razvoj tržišta kapitala uključen od njegovih začetaka.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kazala je kako je 2013. godina bila jako izazovna za tržište kapitala, zabilježen je daljnji pad prometa, no ono što ohrabruje je da je dionički indeks Crobex ostao na gotovo istim razinama.

Pad likvidnosti, kako je pojasnila, prvenstveno je uzrokovan činjenicom da nema novih izdanja na Burzi, a zbog raznih razloga poput stečajeva i predstečajnih nagodbi gube se izdavatelji.

Tako se 44 tvrtke nalaze u različitim fazama predstečajne nagodbe, zabilježen je daljnji odljev izdavatelja i članova, izostale su privatizacije.

Ulazak u EU također je obilježio ovu godinu, očekivani interes stranih investitora nije izostao, no nedostaje atraktivnih dionica, kazala je.

Iznjela je i podatke da je u jedanaest mjeseci ove godine promet pao osam posto, no Crobex je ostao na gotovo istoj razini.

Crobex plus je zabilježio rast od 5,4 posto, rast bilježi i Crobex industrija za 29 posto, Crobex turizam za 34 posto, dok je Crobex konstrukt smanjen 24 posto.

No Gažić se nada kako će u 2014. biti nekih novih imena koja će donijeti likvidnost na tržište kapitala.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Već predlažem Lošinjsku za dionicu godine.

Ajde više prodajte burzu poljacima pa postanemo normalni a ne prva zagrebačka kladionica.

New Report

Close