Dionica Badela skočila više od 50 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2015. u 10:25
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna ojačali prodajni pritisci, pa su Crobexi pali više od jedan posto, produbivši minuse od početka godine.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna ojačali prodajni pritisci, pa su Crobexi pali više od jedan posto, produbivši minuse od početka godine.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,28 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 za 1,58 posto, na 1.002 boda.

Od početka godine Crobex je sada u minusu 1 posto, a Crobex10 od 0,5 posto.

Redovni promet iznosio je oko 44,6 milijuna kuna, što je otprilike 7,5 milijuna više nego tjedan dana ranije. Uz to, ostvareno je 7 milijuna kuna u blok transakcijama dionicama Zagrebačke banke, 4,2 milijuna, i HT-a, 2,8 milijuna.

"Protekloga tjedna nije nedostajalo korporativnih vijesti, kao ni cjenovnih reakcija kod pojedinih izdanja. No, općenito, Crobex je već 10. tjedan u stagnaciji, bez značajnijih dnevnih pomaka prema gore ili dolje. Apatija na tržištu odražava se i na promet, pa se tako njegov 5-dnevni pomični prosjek proteklih dana spustio na svega 6 milijuna kuna dnevno, što je najniža razina prometa još od studenoga 2014., kada je Crobex bio u korekciji sa svog rujanskog vrhunca", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Izvedba Crobexa je posebice loša u usporedbi s europskim burzama.

"Europske burze snažno rastu, zahvaljujući kvantitativnom popuštanju Europske središnje banke", navodi Čićin-Šain.

Kako dodaje, tehnička slika Crobexa je i dalje negativna.

"Crobexovi 20 i 50-dnevni pomični prosjeci i dalje se nalaze ispod njegovog 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što sugerira nastavak silaznih pritisaka", zaključuje Čićin-Šain.

U redovnom trgovanju, najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 5,15 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,5 posto, na 161,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, sa 4,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila za 3,3 posto, na 19,8 kuna.

Nešto više trgovalo se i povlaštenom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 3,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je potonula 5,46 posto, na 332,6 kuna.

Najveće gubitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Petrokemije, s padom cijene za 12 posto, na 16,7 kuna, te dionice Jadroplova, također s padom cijene za 12 posto, na 75 kuna.

CERP je potkraj tjedna objavio da nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda za kupnju državnog udjela od 70,03 posto u Jadroplovu.

Najveća dobitnica bila je, pak dionica Badela 1862, čija je cijena skočila gotovo 53 posto, na 20 kuna. Badel je objavio javni poziva za prikupljanje ponuda za dokapitalizaciju te priopćio da je u mirnim postupcima postigao nagodbe u sporovima s Antom Perkovićem, tvrtkom Bobita Co iz Čitluka, te s Poljoprivrednom zadrugom Dingač. Time je, kažu u toj kompaniji, u potpunosti uklonjena pravna neizvjesnost u vezi s postojećom vlasničkom strukturom u kojoj je država većinski dioničar sa 67,68 posto temeljnog kapitala.

Velik dobitak zabilježila je i dionica Imunološkog zavoda, za 27,58 posto, na 102,5 kuna.

Rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda je do 25. ožujka. Pisma namjere za Imunološki poslalo je ukupno sedam potencijalnih ponuditelja, od koji su četiri od CERP-a dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje njegova poslovanja – Jadran Galenski Laboratorij, Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity, te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Zagrebačka banka (Zaba) izvijestila je, pak, da će do 23. travnja stjecati vlastite dionice, ukupno njih 110.643 kroz redovito trgovanje ili blok transakcije. Dionice će se kupovati u rasponu cijena od 36,77 do 40,65 kuna, za što se namjerava utrošiti ukupno između 4,07 i 4,5 milijuna kuna.

Dionica Zabe u redovnom trgovanju pojeftinila je 0,7 posto, na 37,98 kuna, a njome je ostvareno 1,75 milijuna kuna prometa.

Nadalje, na ročištu u postupku predstečajne nagodbe u Fini većinom glasova vjerovnika u četvrtak je prihvaćen plan financijskog i operativnog restrukturiranja građevinske kompanije Hidroelektre niskogradnje. Dionica te kompanije poskupila je 5,2 posto, na 26,30 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close