Dionica Applea u najdužem negativnom nizu od 1998.

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2016. u 22:01
Analitičari upozoravaju i da kompanija ima goleme količine gotovine/REUTERS

Unatoč 8-dnevnom padu cijene, analitičari smatraju da je Apple i dalje atraktivno ulaganje.

Iako potonuću Appleove dionice kao da se nazire kraj, burzovni stručnjaci ocjenjuju kako ta vrijednosnica i dalje pruža atraktivnu priliku za ulaganje. Apple je na Wall Streetu u ponedjeljak zabilježio i osmi uzastopni dan pada vrijednosti zaustavivši se na 93,63 dolara, a to se dionici tehnološkog diva nije dogodilo od srpnja 1998. godine.

Kalvarija se nastavlja
Tako dugačka negativna serija prilično je neuobičajena za Appleovu dionicu kojoj se nešto slično dogodilo svega četiri puta u povijesti kompanije. U ovih osam dana Apple je izgubio 79 milijardi dolara tržišne kapitalizacije i jedna je od najlošijih sastavnica unutar indeksa Dow Jones. Naime, dok je Apple za ovu godinu u minusu od gotovo 13 posto, indeks je u blagom plusu od 1,6 posto. Otvaranje trgovanja u utorak sugeriralo je da bi se Appleova kalvarija mogla prekinuti, unatoč snažnom padu burzi.

 

79mlrd.

dolara tržišne kapitalizacije Applea izbrisano je u proteklih osam dana

Inače, negativni niz od devet dana kod Applea je zabilježen samo u lipnju 1991. i rujnu 1990. godine. Podsjetimo, trend pada započeo je nakon objave tromjesečnog izvješća koje je pokazalo prvi pad prihoda u 13 godina uslijed usporavanja prodaje iPhonea. Međutim, inozemni, ali i hrvatski analitičari ocjenjuju kako je Apple i dalje atraktivno ulaganje, iako je od povijesno najviše cijene udaljen 30 posto. Chad Morganlander, fond menadžer u Stifel Nicolausu, za CNBC ističe kako s fundamentalne točke gledišta ne treba zaboraviti da Apple sjedi na golemim količinama gotovine.

I dalje 'blue chip''
"Radi se o 65 dolara po dionici dok zarada po dionici iznosi osam dolara", kaže Morganlander. Unatoč padu cijene, Apple je dionica koju i dalje treba imati u "blue chip" portfeljima, ističe Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa. "Ove godine očekuje se nešto nešto niži prihod, ali i oporavak u 2017. godini. Također, zarada po dionici ove godine vrlo vjerojatno će pasti na 8,4 dolara u odnosu na 9,22 dolara iz 2015., ali će 2017. vrlo vjerojatno rasti do povijesno visokih 9,3 dolara", kaže Gvozdanović.

Dodaje kako analitičari koji prate ovu kompaniju smatraju da cijena dionice u idućih godinu dana ima potencijal rasta 34 posto, odnosno očekuju da će dosegnuti 125 dolara. Suvlasnik Credosa Niko Delić kaže kako Apple za ovu godinu planira izbaciti na tržište još nekoliko proizvoda što bi trebalo ojačati prihode. "Trenutni pad cijene dijelom je uzrokovan i valom negativnih napisa kako bi cijena pala što bi većim igračima omogućilo ulazak po atraktivnijoj cijeni. Kako je velika vjerojatnost da će burze u narednom razdoblju rasti, to će vjerojatno pozitivno utjecati na cijenu dionice Applea", zaključuje Delić. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close