Danone i ohrabrujući signali iz Njemačke poduprli europske dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2013. u 18:04
epa

Raspoloženje donekle kvari neizvjesnost u pogledu talijasnkih parlamentarnih izbora koji će biti održani ovog vikenda.

Europske dionice porasle su u utorak, poduprte dobicima prehrambene grupe Danone i novim znakovima njemačkog gospodarskog oporavka, iako je raspoloženje na širem tržištu i dalje oprezno uoči talijanskih izbora. Londonski FTSE porastao je 0,59 posto na 6.355 bodova, frankfurtski DAX za 1,22 posto na 7.721 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 1,48 posto i iznosio 3.721 bod.

Tržište je poduprlo izvješće njemačkog instituta ZEW, koje je pokazalo znatno poboljšana očekivanja njemačkih institucionalnih ulagača u veljači. Indeks koji izrađuje taj institut poskočio je u veljači za čak 16,7 bodova, na 48,2 boda, najvišu razinu u gotovo tri godine. Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se njemački Bayer, koji je skočio 2,7 posto. Francuski grupa Danone dobila je na vrijednosti 4,4 posto zahvaljujući neočekivano snažnom rastu prodaje. No, Danone je najavio i će ukinuti oko 900 radnih mjesta u Europi kako bi se lakše nosio s padom prodaje na jugu kontinenta gdje su zemlje poput Španjolske, Italije i Grčke najteže pogođene dužničkom i gospodarskom krizom.

Raspoloženje donekle kvari neizvjesnost u pogledu talijasnkih parlamentarnih izbora koji će biti održani ovog vikenda. Strahuje se da bi rascjepkani parlament mogao biti prepreka provedbi reformi čiji je cilj smanjenje ogromnog duga. Andrea Williams, menadžer iz tvrtke Royal London Asset Management, procjenjuje ipak da će talijanski izbori ustoličiti vladu koja će vjerojatno nastaviti s reformama, što bi umirilo ulagače. Potporu tržištima pružit će i ohrabrujući korporativni rezultati vodećih europskih kompanija, smatra Williams. "Italija je još jedna prepreka koju treba svladati, ali općenito su korporativni rezultati koji nas čekaju prilično dobri", rekao je Williams. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minus 0,31 posto, na 11.372 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close