Danas u fokusu poslovni rezultati HT-a i Petrokemije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2015. u 09:28
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobexa, dok bi u fokusu investitora mogle biti dionice HT-a, koji je izvijestio o rastu neto dobiti i prihoda u prvom polugodištu, čime je preokrenuo trendove pada iz proteklih godina.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,76 posto, na 1.798 bodova, a Crobex10 za 0,87 posto, na 1.044 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego dan ranije.

"Iako je u tijeku objava poslovnih rezultata za prethodni kvartal, slabašna trgovinska aktivnost i u srijedu je obilježila trgovanje na domaćoj burzi. No, Crobexi su znatnije porasli, pri čemu je sedam od deset najlikvidnijih izdanja ostvarilo rast cijene. Pozitivnom raspoloženju pridonijela je i objava podatka o rastu industrijske proizvodnje u lipnju, peti uzastopni mjesec", kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitske banke.

Najveći je promet jučer ostvaren dionicom AD Plastika, nešto iznad milijun kuna, a cijena joj je porasla za 5,13 posto, na 110,96 kuna. AD Plastik Grupa izvijestila je da je u prvom polugodištu ostvarila rast prihoda od prodaje za gotovo 39 posto, na 517,8 milijuna kuna, te snažan rast neto dobiti.

Po prometu je slijedila dionica Valamar Riviere, sa 698 tisuća kuna, i rastom cijene za 0,53 posto, na 22,80 kuna.

Dionica HT-a imala je promet od 530,6 tisuća kuna, a cijena joj je povećana za 0,42 posto, na 153,75 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica RIZ Odašiljača, za 20,52 posto, na 109,99 kuna, uz promet od 393,8 tisuća kuna.

RIZ odašiljači su u prvom polugodištu i više nego udvostručili prihode u odnosu na isto razdoblje lani, sa 17,9 na 39,8 milijuna kuna, a poslovali su i s neto dobiti od 3,12 milijuna kuna, nakon lanjskog gubitka od 1,7 milijuna kuna.

Dionica Luke Rijeka poskupila je za 8,41 posto, na 47,30 kuna, s prometom od 159,6 tisuća kuna. Ta tvrtka objavila je kako je uspješno završila dokapitalizaciju putem javne ponude dionica, interes je bio i 32 posto veći od predviđenog upisa 7,5 milijuna novih redovnih dionica po cijeni od 40 kuna po dionici, a dobila je novog partnera u poljskom OT Logisticsu koji je postao vlasnikom 20 posto dionica riječke Luke.

"Danas očekujem stagnaciju Crobexa, a u fokusu investitora i dalje će biti poslovni rezultati kompanija", ocjenjuje Leko.

Jutros je HT izvijestio da je u prvom polugodištu ostvario 406 milijuna kuna neto dobiti, što je 1,2 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli za 0,5 posto, na 3,3 milijarde kuna, čime su preokrenuti trendovi pada dobiti i prihoda iz proteklih godina.

U drugom tromjesečju HT je, pak, ostvario rast prihoda za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,686 milijardi kuna, dok mu je neto dobit porasla za 25,8 posto, na 255 milijuna kuna.

Petrokemija je, pak, objavila da su njezini prihodi u prvom polugodištu porasli 17 posto na godišnjoj razini, na 1,3 milijarde kuna, dok je gubitak iznosio 9,3 milijuna kuna.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE porastao je 1,17 posto, njemački DAX za 0,34 posto, a francuski CAC za 0,81 posto.

"Stabilizacija kineskih dioničkih indeksa i objave solidnih poslovnih rezultata koje su ispunile očekivanja analitičara podržavale su prevladavajući pozitivan sentiment na tržištu. Ipak, u očekivanju objave zaključaka američkog Feda oprez ulagača primirio je trgovinsku aktivnost", navodi Leko.

Na Wall Streetu je, pak, Dow Jones i S&P 500 indeks jučer su porasli oko 0,7, a Nasdaq 0,44 posto.

"Na početku trgovanja, u očekivanju objave zaključaka sa zasjedanja Feda, indeksi su bilježili tek neznatne promjene. U zaključcima je vidljivo kako Fed ostavlja mogućnost dizanja ključnih kamatnih stopa u rujnu otvorenom opcijom, no prije toga želi vidjeti daljnji napredak na tržištu rada, kao i jačanje inflacije prema ciljanoj stopi. Budući da su zaključci Feda ocijenjeni kao očekivani, na kraju dana američki dionički indeksi su porasli", zaključuje Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close