Daljnji rast Wall Streeta ovisi o američkoj središnjoj banci

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2014. u 22:01
Siječanjska korekcija cijena najviše je usporila Wall Street/REUTERS

Tržište će pratiti kako se tvrtke nose sa smanjenjem monetarnih poticaja.

Nakon relativno skromne izvedbe u prvom tromjesečju, američko tržište kapitala u narednom će razdoblju tražiti dobre razloge za daljnji rast.

Tamošnji burzovni indeksi prva tri mjeseca zaključili su blagim rastom, a još uvijek nisu dosegli svoje rekordne vrijednosti. Tako je S&P 500 prvo tromjesečje zaključio s 1,3 posto rasta dok je Dow Jones oslabio za 0,7 posto. Za usporedbu, u istom razdoblju lani svjedočili smo snažnom rastu S&P-a od preko devet posto dok je Dow Jones skočio čak 11 posto. No, manja korekcija početkom siječnja ta kasniji negativan utjecaj ukrajinske krize ove su godine usporili rast američkog tržišta.Neovisni analitičar tržišta kapitala Roman Rinkovec smatra kako tromjesečna izvedba glavnih burzovnih indeksa i nije bila tako loša.

 

5godina

već traje rastući trend tijekom kojeg je S&P 500 skočio 130 posto

"Početkom siječnja svjedočili smo manjoj korekciji, a nakon toga je glavni fokus prebačen na ukrajinsku krizu što je dovelo do značajnih fluktuacija. Siječanj je i najzaslužniji što izvedba nije bila još bolja", smatra Rinkovec.Analitičar Erste banke Anto Augustinović očekuje da će u narednim mjesecima investicijska javnost uglavnom pratiti kako se gospodarstvo i tvrtke nose s povlačenjem američke središnje banke s tržišta.

"Treba naglasiti kako pozitivni trendovi traju već pet godina, potaknuti gospodarskim oporavkom nakon krize i značajnim monetarnim stimulansom Federalnih rezervi, kao i da su američki indeksi dosegnuli svoje povijesne razine. U ovom trenutku ne možemo prognozirati koliko bi takva kretanja mogla potrajati. Međutim, smatram da će daljnji rast s ovako visokih razina zahtijevati čvrsto fundamentalno uporište u gospodarskim kretanjima i poslovnim rezultatima tvrtki, a pogotovo s obzirom na već započeto smanjivanje monetarnih poticaja i očekivanja o podizanju kamatnih stopa", kazao je Augustinović. Prema mišljenju Romana Rinkovca, tržište ima potencijala za daljnji rast. "Novac koji je preplavio tržište i dalje je njegov glavni pokretač", ocjenjuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close