Crvenilo na europskim burzama zbog ‘fiskalne litice’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. prosinac 2012. u 13:05
Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionice u petak oslabile dok ulagači čekaju da vide hoće li Washingtonu uspjeti postići dogovor o izbjegavanju fiskalne krize.

Na europskim su burzama cijene dionice u petak oslabile dok ulagači čekaju da vide hoće li Washingtonu uspjeti postići dogovor o izbjegavanju fiskalne krize.

Londonski FTSE oslabio je do podneva 0,07 posto na 5.949 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 7.625 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,86 posto, na 3.642 boda. Frankfurtska burza radi danas skraćeno.

Samo nekoliko dana prije isteka roka za postizanje dogovora o proračunu, američki predsjednik Barack Obama i čelnici u Kongresu iz obje stranke sastat će se tijekom dana u Bijeloj kući, u posljednjem pokušaju da postignu dogovor i izbjegnu automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, vrijedno 600 milijardi dolara, koji bi moglo povući gospodarstvo u recesiju.

"Tržišta dionica prilično su otporna unatoč kašnjenju u pregovorima, što je pozitivan znak", rekao je Alexandre Baradez iz Saxo Banque.

Oči ulagača također su uprte u talijansku aukciju obveznica, koja će se održati tijekom dana i na kojoj će biti ponuđene do 3 milijarde eura vrijedne petogodišnje obveznice, te isto toliko 10-godišnjih obveznica.

Analitičari očekuju da će aukcija, posljednja koji će se održati u ovoj godini, biti uspješna budući da Rim u četvrtak nije imao problema plasirati kratkoročne vrijednosne papire, vrijedne 11,75 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,7 posto na 10.395 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close